Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Εκλογές 2023: Οι οκτώ περιφέρειες όπου η «μάχη» θα κριθεί οριακά

Πολιτική

Σε... ντέρμπι αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία σε οκτώ περιφέρειες της χώρας, στις οποίες, τον Ιούλιο του 2019, η διαφορά ήταν μικρότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τέσσερις από τις εκλογικές περιφέρειες όπου η μάχη κρίθηκε οριακά, επικράτησε η Ν.Δ. Πρόκειται για τις περιφέρειες Εύβοιας, όπου το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε ποσοστό 1,7% μεγαλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλείας, όπου η Ν.Δ. πήρε 1,21% περισσότερες ψήφους, Ιωαννίνων, όπου η διαφορά διαμορφώθηκε στο 1,12%, και Κέρκυρας, με τη Ν.Δ. να λαμβάνει 0,73% περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε με βραχεία κεφαλή τις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες. Στη Δυτική Αττική κέρδισε ποσοστό 1,96% μεγαλύτερο από τη Ν.Δ., στην Αρτα πήρε την πρωτιά με διαφορά 0,95%, στο Ρέθυμνο με 0,44% και στο Λασίθι η πρώτη θέση κρίθηκε οριακά, με τη διαφορά να διαμορφώνεται μόλις στο 0,25%.

Στην Εύβοια η Ν.Δ. με 36,61% εξέλεξε τρεις βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ με 34,91% πήρε δύο έδρες, ενώ μία έδρα κέρδισε το ΚΚΕ. Η μάχη αναμένεται και εδώ σκληρή, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Στην Ηλεία η Ν.Δ. κέρδισε τρεις έδρες με ποσοστό 36,03%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 34,82% εξέλεξε έναν βουλευτή και μία έδρα κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη μάχη θα δοθεί σε δύο περιφέρειες της Ηπείρου. Στα Ιωάννινα η Ν.Δ. ήρθε πρώτη με 37,42% και εξέλεξε τέσσερις βουλευτές έναντι ενός του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε 36,30%. Στην Αρτα κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 39,94% και έλαβε μία έδρα, όπως και η Ν.Δ. που πήρε ποσοστό 38,99%.

Το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 στην Κέρκυρα διαμορφώνει επίσης συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα εξέλεξαν από έναν βουλευτή, με τη Ν.Δ. να προηγείται οριακά, με μόλις 0,73%.

Αντίστοιχα, πολύ ενδιαφέρουσα είναι η μάχη στις δύο από τις τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης, σε Λασίθι και Ρέθυμνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα των εκλογών να διατηρηθεί ροζ όλος ο χάρτης της Κρήτης.

Ωστόσο, η πολύ μικρή διαφορά στις προηγούμενες εκλογές έχει δημιουργήσει εύλογες προσδοκίες στο εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. ότι πρόκειται για δύο περιφέρειες στις οποίες μπορεί με αξιώσεις να διεκδικηθεί η ανατροπή των συσχετισμών.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστολική ψήφος: Στα χέρια των ψηφοφόρων ο φάκελος - Μπορούν να ψηφίσουν από σήμερα

Στα χέρια τους έχουν πολλοί ψηφοφόροι τον φάκελο με την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι εταιρείες κούριερ έχουν ξεκινήσει τις παραδόσεις των ειδικών φακέλων...

Φόρτωση άρθρων...