Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές της νέας Βουλής (Video&Photos)

Πολιτική

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η ορκωμοσία των 300 βουλευτών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Τις έδρες που επέλεξαν να διατηρήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που ήταν υποψήφιοι σε πάνω από μια εκλογική περιφέρεια ο καθένας, έκανε γνωστές ο πρώτος αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, τους ευχήθηκε «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

Ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων
Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές

 

Τις έδρες που επέλεξαν να διατηρήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων που ήταν υποψήφιοι σε πάνω από μια εκλογική περιφέρεια ο καθένας, έκανε γνωστές ο πρώτος αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Συναντήθηκε στον διάδρομο της Ολομέλειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία.

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές

Στις 11 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβάσιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α' Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο συνεπικουρούν τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς - οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε τη διαδικασία διαβάζοντας τις επιστολές των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ποιες έδρες επιλέγουν. 

Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές της νέας Βουλής

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 11:15 το πρωί χαιρετώντας δια χειραψίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη που κάθεται στο ακριβώς δίπλα έδρανο από αυτό του πρωθυπουργού.

Ορκίζεται η νέα Βουλή

Η εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρων 

Αύριο, Τρίτη 4 Ιουλίου, θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου, ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου τον Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου. Για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας. 

Για τις υπόλοιπες θέσεις των αντιπροέδρων θα προταθούν: η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ. 

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.

Ορκίζεται η νέα Βουλή

Η διαδικασία

Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ θα ανακοινώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία της ορκωμοσίας, όπου οι περισσότεροι βουλευτές θα ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο, κάποιοι με πολιτικό και ελάχιστοι στο κοράνι. Από τις θέσεις στους στα υπουργικά έδρανα, θα ορκιστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα κλείσει με το Σώμα να εξουσιοδοτεί το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής. Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και θα παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Ορκίζεται η νέα Βουλή
Ορκίζεται η νέα Βουλή

Προγραμματικές δηλώσεις

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, ξεκινά η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση περιλαμβάνει την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό και σε αυτήν θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί μετά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...