Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Παύλος Μαρινάκης: Ο κ. Σαμαράς είχε επιλέξει την αποχή το 2015 για το σύμφωνο συμβίωσης

Στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτώμενος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το νομοσχέδιο, αλλά και την κριτική που άσκησε σχετικά με την προτροπή σε αποχή από τον πρωθυπουργό, ο Παύλος Μαρινάκης είπε συγκεκριμένα: «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει ξανά διατυπώσει. Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ως προς την αποχή. Είναι αυτός που εισηγείται και ζητάει από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν. Η αποχή είναι μια στάση. Ο κ. Σαμάρας ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει. Το είχε κάνει στο σύμφωνο συμβίωσης το 2015, είχε επιλέξει την αποχή».

«Ζητάμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά από την καταψήφιση καλύτερη η αποχή», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2015, ο οποίος αναφορικά με την ψήφιση για το σύμφωνο συμβίωσης είχε πει ότι «το ψήφισα και σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις, δεν πρέπει κανείς να κρύβεται, ο κάθε ένας πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του», ο Παύλος Μαρινάκης είπε για τον Πρωθυπουργό ότι είναι «συνεπής σε αυτό που είχε εφαρμόσει και το 2015 ως μειοψηφία τότε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Εξελέγη πρόεδρος και ως Πρωθυπουργός εφάρμοσε μια σειρά από παρεμβάσεις για τη ΛΟΑΤΚΙ. Προφανώς το επαναλαμβάνω, ο πρωθυπουργός ζητάει την υπερψήφιση. Αλλά προφανώς δεν τον είχαν ρωτήσει για αυτούς που καταψήφισαν. Από την καταψήφιση είναι προτιμότερη η αποχή. Και το 2015 και τώρα τηρείται μια παράδοση στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας μη επιβολής κομματικής πειθαρχίας».

Για τις ενστάσεις του Μάκη Βορίδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε «ο υπουργός Επικρατείας έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή κάποιες απόψεις με τα επιχειρήματα που εκείνος θεωρεί σωστά. Αυτό δεν αποτελεί κάποια είδηση. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε, απάντησε ως προς τις συλλογικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Επίκειται μια σειρά από συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και γιατί έρχεται τώρα ο Παύλος Μαρινάκης είπε, «έρχεται τώρα το ν/σ γιατί έτσι είχαμε πει προεκλογικά. Και θέλουμε να λύσουμε μια αδικία για τα παιδιά. Θα είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου (σ.σ.Σκέρτσος) γιατί είναι ο υπεύθυνος για τη στρατηγική για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προφανώς και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα συνδράμουν στη συζήτηση».

Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου την Πέμπτη.

«Ψηφίζεται την Πέμπτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε ότι «με το νομοσχέδιο τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης» και τόνισε ότι επιδιώκεται οι ΣΑΕΚ να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

«Στις σχολές ενσωματώνονται 130 νέοι οδηγοί κατάρτισης δηλαδή νέα προγράμματα σπουδών» είπε και πρόσθεσε ότι το ν/σ προβλέπει την ίδρυση 60 ΚΕΕΚ που είναι στοχευμένα θεματικά campuses όπως είναι στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, το οποίο επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Υπογράμμισε ότι τα ΚΕΕΚ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ όλων των δομών της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι προχωρά η εφαρμογή του νέου νόμου επιλογής διοικήσεων με τη δημοσίευση της προκήρυξης για τους διοικητές των νοσοκομείων μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών. «Η προκήρυξη αφορά συνολικά στην κάλυψη 152 θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε 95 νοσοκομεία στο σύνολο των εφτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας».

Επεσήμανε ότι με τη δημοσίευση των δύο προκηρύξεων «τίθενται οι βάσεις για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πνοής στο χώρο της υγείας οι οποίες αποτέλεσαν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και προσωπική επιδίωξη του πρωθυπουργού.

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας ξεκινάμε από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας μια εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορείς του δημοσίου εφαρμόζοντας οριζοντίως τα αξιοκρατικά κριτήρια που θεσπίσαμε».

Ο Παύλος Μαρινάκης συνέχισε με αναφορά σε ένα τρίτο νομοσχέδιο λέγοντας ότι κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

«Με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον εκλογικό διάλογο. Κυρίως καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», είπε. «Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, τόνισε επίσης ότι «η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί μία ιστορική τομή, μία ουσιαστικά προοδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολήθηκε ακολούθως με τις προγραμματισμένες καταβολές του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ.

«Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», ως καταρχήν επιλέξιμες, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν», είπε ο κ. Μαρινάκης αναφέροντας πως «αξίζει να επισημανθεί πως στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ 2023» λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων, όσο και με την πρόβλεψη προϋπολογισμού αποκλειστικά γι' αυτά».

Ολοκληρώνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού λέγοντας:

«Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει ακόμα σε δημόσιες συζητήσεις για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη:

Ψηφίζεται την Πέμπτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας.

Με το νομοσχέδιο, τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Επιδιώκεται οι ΣΑΕΚ, πλέον, να αποκτήσουν έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο σε ό,τι αφορά στην διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Στις σχολές ενσωματώνονται 130 νέοι Οδηγοί Κατάρτισης, δηλαδή, νέα προγράμματα σπουδών. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση 60 Κ.Ε.Ε.Κ.- campuses θεματικά στοχευμένων, όπως είναι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος το οποίο επισκέφτηκε πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Τα ΚΕΕΚ θα συμβάλουν στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων των δομών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία. Σε κάθε Κ.Ε.Ε.Κ. θα συνυπάρχουν και θα αλληλεπιδρούν, Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης, Επαγγελματικά Λύκεια και ΣΑΕΚ.

Προχωράει η εφαρμογή του νέου νόμου επιλογής διοικήσεων με την δημοσίευση της προκήρυξης για τους διοικητές των Νοσοκομείων, μετά την δημοσίευση της προκήρυξης για τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Η προκήρυξη αφορά συνολικά στην κάλυψη 152 θέσεων Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών σε 95 νοσοκομεία, στο σύνολο των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

Με την δημοσίευση των δύο προκηρύξεων τίθενται οι βάσεις για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πνοής στον χώρο της υγείας, οι οποίες αποτέλεσαν βασική προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπική επιδίωξη του Πρωθυπουργού.

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ξεκινάμε από τον ευαίσθητο χώρο της υγείας μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, εφαρμόζοντας οριζοντίως τα αξιοκρατικά κριτήρια που θεσπίσαμε.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση πρόσβασής τους στον προεκλογικό διάλογο.

Κυρίως, καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά, ενσωματώθηκε πρόβλεψη για τη μετάδοση των προεκλογικών μηνυμάτων και με υπότιτλους, κατόπιν πρότασης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί μία ιστορική τομή, μία ουσιαστικά προοδευτική μεταρρύθμιση, με στόχο την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές.

Από σήμερα έως τις 19 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν περίπου 79,5 εκατομμύρια ευρώ σε 91.159 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ.

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

• 15.600.000 ευρώ σε 730 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• Σήμερα καταβάλλονται 133.130 ευρώ σε 120 δικαιούχους για παροχές του τέως ΟΑΕΕ.

• Στις 19 Ιανουαρίου θα καταβληθούν 14.263.475 ευρώ σε 33.109 δικαιούχους επιδομάτων.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 25 εκατ. ευρώ σε 42.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 9 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 2 εκατ. ευρώ σε 3.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

• 12 εκατ. ευρώ σε 200 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

• 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», ως καταρχήν επιλέξιμες, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Πρόκειται για 31.549 αιτήσεις. Λόγω αυτού του υψηλού ενδιαφέροντος από πλευράς νοικοκυριών, αυξάνεται ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος σε σχεδόν 422,2 εκατομμύρια ευρώ (από 300 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αρχικά). Ποσό, που καλύπτει το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και εντάσσονται, αρχικά, σ’ αυτό.

Αξίζει να επισημανθεί πως στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ 2023» λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων, όσο και με την πρόβλεψη προϋπολογισμού αποκλειστικά γι’ αυτά.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει ακόμα σε δημόσιες συζητήσεις για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρηστίδης: Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότησή του

Στις Eκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο Παύλος Χρηστίδης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη ο κάθε υποψήφιος να καταθέσει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για την ανα...

A. Σκέρτσος: Η ΝΔ εγγυάται την αναγκαία πολιτική σταθερότητα για να επιτευχθεί η επιθυμητή σύγκλιση με την Ευρώπη

Στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της μεταπολίτευσης, αλλά και ποιες δυνάμεις στάθηκαν διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αναφέρεται σε άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο ...

Φόρτωση άρθρων...