Κριτική στην κυβερνητική πολιτική για το πετρέλαιο θέρμανσης ασκεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τον Τομέα Ενέργειας και τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, Φραγκίσκο Παρασύρη, να κάνουν λόγο για έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού και να ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στα καύσιμα.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, σχολιάζουν τις κυβερνητικές αναφορές για μέτρα που θα διαμορφώσουν την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου «κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο». Όπως υποστηρίζουν, η αποφυγή μιας ακόμη υψηλότερης τιμής δεν μπορεί από μόνη της να θεωρείται επαρκής αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει παράλληλα ότι είχε θέσει ήδη από τις 26 Αυγούστου το ζήτημα των υπερκερδών στον ενεργειακό τομέα και της φορολόγησής τους, υποστηρίζοντας ότι αντίστοιχη συζήτηση είχε ήδη ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης δεν αποτέλεσε μέρος του οικονομικού σχεδιασμού που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, ενώ οι σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες εμφανίζονται, κατά την άποψη του κόμματος, εκ των υστέρων.
Κεντρικό σημείο της παρέμβασης αποτελεί ο ΦΠΑ. Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει στοιχεία για το ύψος των πρόσθετων εσόδων που έχει εισπράξει το Δημόσιο από τον ΦΠΑ λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων.
Συγκεκριμένα, ζητά να δοθούν απαντήσεις για το πόσα επιπλέον έσοδα προέκυψαν από τον ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές, ποιο μέρος αυτών έχει επιστραφεί ή πρόκειται να επιστραφεί στα νοικοκυριά και ποια είναι η συνολική κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
«Τα νοικοκυριά δεν χρειάζονται μπαλώματα τελευταίας στιγμής», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά έναν πιο σταθερό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.
Η παρέμβαση καταλήγει με το αίτημα για «σχέδιο, ουσιαστική στήριξη και ειλικρίνεια», υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε παρεμβάσεις όταν οι αυξήσεις έχουν ήδη μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Χρυσοχοΐδης: Κάθε βράδυ 100 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία - Υπότροποι οι συλληφθέντες
Μαρινάκης κατά Τσίπρα: Όλη η Ευρώπη αυτό περίμενε, να κάνει ένα βίντεο να τα λύσει όλα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις