Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Podcast του Μητσοτάκη με τη μητέρα του αυτιστικού Γιάννη (Ηχητικό&Photos)

Πολιτική

Νέο δίαυλο επικοινωνίας με την Κοινωνία των Πολιτών ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει τις «Συναντήσεις και συζητήσεις με προσωπικές διαδρομές».

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον 19χρονο αυτιστικό γιο της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Δεν είναι όλοι οι αυτιστικοί “ο άνθρωπος της βροχής”. Δεν ήξερε κανένας πως είναι η εικόνα ενός αυτιστικού ενήλικα που περπατάει στο δρόμο. Οπότε εδώ εγώ χρησιμοποίησα το παιδί μου και τα βίντεό του και τις φωτογραφίες του ώστε να δείξω, γιατί μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. 

Πως είναι στο δρόμο, πως περπατάει, ποιες είναι οι κινήσεις του, ποιες είναι οι κραυγές που βγάζει, γιατί συμπεριφέρεται περίεργα ένας άνθρωπος που είναι αυτιστικός στο δρόμο. Και η επιτυχία μου είναι ότι λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους που μου λένε, είδα έναν Γιάννη σήμερα. Αυτή είναι η επιτυχία μου», αναφέρει η Άδα Σταματάτου, συνομιλώντας με τον Πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως αποτελούσε δέσμευσή του την οποία και την υλοποιεί τώρα, «να εκπονήσουμε -πράγμα το οποίο έχουμε κάνει- ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τονίζω την έμφαση στη λέξη “δικαιώματα”, το οποίο ξεδιπλώνεται με πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες που λίγο-πολύ καλύπτουν όλα τα Υπουργεία με κάποιες αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει που μου φαινόντουσαν τόσο προφανείς που αναρωτιέμαι γιατί δεν είχαν παρθεί νωρίτερα».

Ο Πρωθυπουργός παράλληλα σημείωσε πως η συζήτηση με την Άδα Σταματοπούλου, «φέρνει στη μνήμη πολύ έντονα προσωπικά βιώματα, καθώς η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Προσβλήθηκε με πολιομυελίτιδα όταν ήταν 11 χρόνων, στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο». 

«Το εμβόλιο εξαφάνισε αυτήν την ασθένεια. Και βέβαια η μητέρα μου τότε, σε μία άλλη εποχή είχε το θάρρος να μιλήσει για τα άτομα με αναπηρία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άδα Σταματάτου:

Η Άδα Σταματάτου, είναι μητέρα του 19χρονου Γιάννη, ενός αυτιστικού παιδιού, η οποία μέσα από τη σελίδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook «Η ζωή με τον Γιάννη», περιγράφει την καθημερινότητά της και την συμβίωση με τον γιο της.

Η Άδα Σταματάτου πριν από δύο χρόνια είχε απευθύνει έκκληση μέσω Facebook στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να επανεξετάσει την περίπτωση των αυτιστικών και των ΑμεΑ όσον αφορά στα μέτρα κατά του κορωνοϊού που είχαν ληφθεί τότε λόγω της πανδημίας, αφήνοντας τον 19χρονο Γιάννη εκτός κολύμβησης.

Η Άδα Σταματάτου ζήτούσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιολογήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και λουτρού για τις «ευπαθείς ομάδες, τους αυτιστικούς, τους ΑμεΑ, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν το 6 και να πάνε για τρέξιμο».

Τότε, όπως είχε η ίδια περιγράψει, σε λιγότερο από 24 ώρες δέχτηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Πρωθυπουργού όπου τη ρωτούσαν πότε θα μπορούσε να κάνει μία τηλεδιάσκεψη μαζί του. Η τηλεδιάσκεψη έγινε και ο Πρωθυπουργός όπως είχε αναφέρει η κυρία Σταματάτου «υποσχέθηκε ότι θα το λύσει ευθύς αμέσως όπως και έκανε!».

Podcast του Μητσοτάκη με τη μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Φοίβος Ιωαννίδης υπηρέτησε με αφοσίωση τη δημοκρατική παράταξη και η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από γενναιότητα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια κοντά μας» αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην β...

Σακελλαροπούλου: Το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους

«Το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους» ευχήθηκε σε δήλωση της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ειδικότερα, στο μήνυμα τη...

Φόρτωση άρθρων...