Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Πολιτικές συγκρούσεις προκαλεί το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με φόντο το πολύνεκρο ναυάγιο και τους χειρισμούς του Λιμενικού κατά την παρακολούθηση του πλοίου με τους εκατοντάδες μετανάστες πριν αυτό βυθιστεί. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έντονο διάλογο με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τους χειρισμούς του Λιμενικού, με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Άκη Σκέρτσο, να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις με προφανή πολιτική σκοπιμότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας στην Καλαμάτα στο οποίο βρίσκονται οι διασωθέντες του τραγικοί ναυαγίου ενημερώθηκε για την ναυτική τραγωδία από τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, και αξιωματικούς του Λιμενικού. Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης οι τόνοι ανέβηκαν.

Ο διάλογος

-Δεν μπορούσε να γίνει παρέμβαση.

-Δηλαδή μας λέτε κύριε υπουργέ ότι όταν ένα πλοίο που ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα;

-Ερωτήσεις κάνω, δεν θέλω να προδικάσω τίποτα.

-Τι ερωτήσεις; Λέτε εδώ στους αξιωματικούς, μισό λεπτό, εδώ δεν ήρθαμε για να αποδώσουμε ευθύνες.

«Είναι αυτονόητο, επιβάλλεται να φυλάσσουμε τα εθνικά μας και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβάλλεται από την λογική. Επιβάλλεται όμως και από τις αξίες μας και από το Διεθνές Δίκαιο, την ίδια στιγμή να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν «εμπειρογνώμονας-ανακριτής» ναυτικών δυστυχημάτων και «έτοιμος να δώσει απαντήσεις» για θέματα που δεν γνωρίζει. Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος.

«Είναι μια εγκληματική δραστηριότητα οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση κατά την άποψή μου παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς», είπε ο Ευάγγελος Τουρνάς.

Στον Άρειο Πάγο η εποπτεία των ερευνών

Την ίδια ώρα, με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ανετέθη σε αντιεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, η εποπτεία των ερευνών του τραγικού ναυαγίου ενώ τα αίτια της τραγωδίας βάζουν φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση.

«Η πρώτη εικόνα και η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει ευθύνης της Ελλάδας ακόμα και αν είναι στη ζώνη της δικής της ευθύνης για ένα σκάφος το οποίο κινείται σε διεθνή ύδατα και δεν ζητά βοήθεια. Το να προσπαθεί κανείς να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη σε μια τραγωδία που αφορά σε ανθρώπινες ζωές είναι μια επιστροφή σε έναν λαϊκισμό», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

«Σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα όπως είναι αυτό ακολουθείται η γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ. Η Ελλάδα έχει την ίδια ευθύνη που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μια πολιτική όχι μόνο για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό που δεν έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης.

«Φυσικά οι αρμόδιες αρχές πρέπει να δούνε τι δεδομένο είχαν οι ελληνικές αρχές το ελληνικό λιμενικό η Frontex τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ενδεχομένως και πώς θα μπορούσαν να δράσουν διαφορετικά», είπε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Και η νέα αυτή τραγωδία έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής της την οποία υλοποίησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματά τους και οδηγεί σε τέτοια τραγικά ναυάγια», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί πρέπει, ενώ δεν αφορά το θέμα αυτό τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, δεν έγινε το συμβάν εντός της εθνικής κυριαρχίας, γιατί πρέπει να έχουμε εθνικό πένθος. Πένθος, ναι. Εθνικό πένθος όμως, γιατί;», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Η ναυτική τραγωδία οδήγησε και στην αναβολή του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών καθώς στην συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν κατέληξαν στον ορισμό μιας νέας ημερομηνίας για την τηλεμαχία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Σοβαρή πρόκληση από τον Ερντογάν η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας

«Η μετατροπή σε τζαμί και της Μονής της Χώρας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς με μοναδικά στον κόσμο βυζαντινά ψηφιδωτά, αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση που φέ...

Φόρτωση άρθρων...