Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Βουλή: Στις 24 Ιουλίου η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Αύριο το πρωί ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την Πέμπτη στις 10 το πρωί ξεκινά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. 

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου. Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους τα παρακάτω κριτήρια:

- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το σχέδιο νόμου για να ισχύσει πρέπει να λάβει 200 θετικές ψήφους που σημαίνει ότι εκτός από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απαιτούνται τουλάχιστον 42 «υπέρ».

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ της διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού

Ευρύτερη πλειοψηφία που ξεπερνά τους 200 βουλευτές για την έγκριση του νομοσχεδίου που καταργεί τους περιορισμούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται πως δημιουργείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο νόμου, όπως άλλωστε είχε πράξει και το 2021.

Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν επίσης οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Πλεύσης Ελευθερίας και των Σπαρτιατών.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά την Πέμπτη για να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προθέσεις των κομμάτων θα υπάρξουν 210 «υπέρ» που μπορεί να αυξηθούν εάν τελικά η Ελληνική Λύση (12 βουλευτές) επαναβεβαιώσει ότι είναι υπέρ της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων και υπερψηφίσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: Υπερσύγχρονο - Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους

Tο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το απόγευμα o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. Το νέο γενικό νοσοκομείο στην...

Φόρτωση άρθρων...