Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Προεκλογικός «πυρετός» ενόψει των δεύτερων Εκλογών της 25ης Ιουνίου

Πολιτική

Ξεκίνησε σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για τις δεύτερες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα επιτελεία το κομμάτων βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμάζονται για τις δεύτερες κάλπες. 

Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης μίλησαν στην Κοινωνία Ώρα MEGA» για το αποτέλεσμα των Εκλογών και για το τι μέλλει γενέσθαι, και για τις Εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μαρινάκης: «Οι πολίτες έκριναν ότι έπρεπε να δώσουν ισχυρή νίκη στη Ν.Δ. – Να δώσουν και στις επόμενες Εκλογές»

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός debate αλλά και για τις αξιώσεις της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου.

«Εμείς ό, τι λέμε πριν τις εκλογές, και το τηρούμε διαχρονικά, το λέμε και μετά τις εκλογές, είτε αφορά ένα debate, είτε τι πιστεύουμε για έναν εκλογικό νόμο, αν είναι νάρκη ή κάτι που βάζει σε περιπέτειες την χώρα μας η απλή αναλογική, το πρόγραμμά μας, αυτό που λέμε προεκλογικά το εφαρμόζουμε μετεκλογικά, το πώς θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος, σταθερά και αυτοδύναμα, το οποίο το επέλεξαν αλλά με την πολύ σημαντική προϋπόθεση να το επιλέξουν και να το επικυρώσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου γιατί ακόμα δεν έχει βγει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι κρίσιμες οι κάλπες μπροστά μας. Δεν υπάρχει κάτι που το λέμε πριν τις εκλογές και δεν το κάνουμε και νομίζω είναι από τα κριτήρια που οι πολίτες χρησιμοποίησαν και έκριναν ότι έπρεπε να δώσουν μία ισχυρή νίκη στη Νέα Δημοκρατία, και να δώσουν και στις επόμενες», είπε αρχικά.

Για το debate είπε: «είναι μία διαδικασία που γίνεται στην αρμόδια επιτροπή των εκλογών που συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Φαντάζομαι θα τοποθετηθεί πολιτικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας των εκλογών για την επόμενη τετραετία, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως, «οι προτεραιότητες θεωρώ είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, και μάλιστα όσο ο μεγάλη είναι η τιμή και η εμπιστοσύνη που σου δίνουν οι πολίτες, και μάλιστα άνθρωποι που δεν μας εμπιστεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, άνθρωποι  που δεν έφυγαν ποτέ, οι πολίτες που δεν μας ψήφισαν αλλά και το σύνολο των πολίτων ζητούν καλύτερους μισθούς, και επέλεξαν εμάς, γιατί μένουν και οι επόμενες εκλογές. Έχουμε κάνει βήματα να αυξήσουμε τους μισθούς και μένει να τους αυξήσουμε, λιγότεροι φόροι, επέλεξαν εμάς γιατί ήδη είχαμε μειώσει φόρους, καλύτερο ΕΣΥ, που πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα εκεί, καλύτερη παιδεία, καλύτερο κράτος. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι μία πρόταση που την κάνει η Νέα Δημοκρατία, και δυστυχώς δεν ευρέθη ποτέ η συνταγματική πλειοψηφία σε αναθεωρητικές περιόδους της Βουλής. Είναι μία διαχρονική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. περιμένουμε τη στήριξη οποιουδήποτε κόμματος, για να γίνει στη χώρα κάτι αυτονόητο».

Ακόμα, ο Παύλος Μαρινάκης πρόσθεσε: «Για να μην χάσουμε την ουσία, έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη εκλογική μάχη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σιγουρά η προηγούμενη εκλογή διαδικασία έχει δείξει κάτι, αλλά στην επόμενη εκλογική διαδικασία η κάλπη είναι άδεια και πρακτικά θα αποφασίσουν οι πολίτες πώς θέλουν να κυβερνηθεί ο τόπος και τι θέλουν να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα, στα μεγάλα ζητήματα, στην εκπροσώπηση της χώρας, σε όλο αυτό που λέμε καθημερινότητα και πολιτική ζωή του τόπου. Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν είπε κανείς ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, και το λέγαμε και προεκλογικά. Θεωρώ ότι κάναμε μία συζήτηση που προσπαθούσαμε να απαντήσουμε στα αιτήματα και στα προβλήματα των πολιτών, λέγοντας και πού δεν πήγαμε καλά. Αν μπορεί να μας δώσει κάτι αυτό το αποτέλεσμα, είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πράγμα το οποίο δεν λέω για τους πολιτικούς αντιπάλους μας. Ζήσαμε αυτά τα 4 χρόνια μεγάλες μάχες και τις δώσαμε όλες. Κάποιες δεν κερδήθηκαν, θα κερδηθούν. Και είχαμε απέναντί μας μία αντιπολίτευση που δεν πετροβολούσε την ΝΔ, αλλά την Ελλάδα».

Φαραντούρης: «Η φράση «οδυνηρό αποτέλεσμα» του κ. Τσίπρα είναι μία πραγματικότητα»

Ο Νίκος Φαραντούρης σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών και την στάση του Αλέξη Τσίπρα που ρίχνει την ευθύνη της ήττας στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στους ίδιους τους ψηφοφόρους.

«Είναι ξεκάθαρη η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε με αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν μέλια γενναία και αυτοκριτική δήλωση από τον κ. Τσίπρα. Είπε ότι έχουμε μπροστά μας τις κάλπες και υπό αυτή την έννοια είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο αντιπολιτευτικές πυλώνας στο κοινοβουλευτικό σκηνικό. Η έμφαση στη δήλωση του κ. Τσίπρας ήταν το «συγγνώμη» και το «οδυνηρό αποτέλεσμα». από εκεί και πέρα, ένα συγγνώμη για τους ανθρώπους που απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο οποίοι για να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απογοητευμένοι. Το «οδυνηρό αποτέλεσμα» είναι μία πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιατί κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «οδυνηρή» την απόφαση των πολιτών στις εκλογές;

Σύμφωνα με τον Νίκο Φαραντούρη, «γιατί; Δεν ήταν οδυνηρό για όλους μας; ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο οδυνηρό αποτέλεσμα για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπε ο κ. Τσίπρας ότι φοβάται για την κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία να υπάρχει ισχυρή κοινοβουλευτική, αντιπολιτευτική φωνή. Δεν είπε ότι λυπάται για την κοινωνία. Είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει μία ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή, για να ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, και για να υπάρχει ισορροπία με τον τρόπο με τον οποίο η κάθε κυβέρνηση πορεύεται. Γι’ αυτό και εμάς από την αρχή το αφήγημα μας ήταν συγκλίσεις. Δεν προχώρησε, δεν έπεισε. Φταίμε όλοι μας για την ήττα. Προσωπικά πίστευα ανέκαθεν στις συγκλίσεις όμως φαίνεται ότι η κοινωνία ζητάει μία πιο συμπαγή μονοκομματική διακυβέρνηση, το έδειξε στην κάλπη.  Ακούμε το μήνυμα της κοινωνίας, που σε αυτή την χρονική συγκυρία απέρριψε το μήνυμα των συμπορεύσεων και των συγκλίσεων».

Χρηστίδης: «Με το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται ένα κλίμα κανονικής κεντροαριστεράς, συγκροτημένης με συγκεκριμένο αφήγημα»

Ο Παύλος Χρηστίδης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των Εκλογών και στην επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ.

«Τις τελευταίες μέρες, πάρα πολλοί φίλοι και γνωστοί, άνθρωποι που έκαναν άλλες κομματικές επιλογές στο παρελθόν, έχουν ένα συναίσθημα επιστροφής στο σπίτι τους. Και αυτό είναι κάτι που με γεμίζει με αισιοδοξία για τις επόμενες εκλογές. Όχι μόνο γιατί το ΠΑΣΟΚ πήρε μόνο 11,5%, άντεξε, είναι ενωμένο, ισχυρότερο από πριν αλλά γιατί διαμορφώνεται ένα κλίμα κανονικής κεντροαριστεράς, συγκροτημένης, συγκεκριμένης, με συγκεκριμένο αφήγημα για τη χώρα. Θέλουμε μία ισχυρή χώρα, να κάνουμε κριτική. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε κάνει γενναιά αυτοκριτική και κυρίως έχουμε όρμα για το αύριο. Στη χώρα υπάρχει ανάγκη μίας νέας μεγάλης αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το κάνει πράξη. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ, να δώσουμε συντάξεις, όχι νόμο Κατρούγκαλου, όχι νόμο Βρούτση, κοινωνικές κατοικίες για τους ανθρώπους, να ασχοληθούμε με το δημογραφικό, με τις νέες γυναίκες που έχουν τόσα πολλά ζητήματα. Όλο αυτό που αφορά στην κεντροαριστερά ιστορικά και όλο αυτό που η ΝΔ προσπαθεί να το κρύψει κάτω από το πολύ μεγάλο αποτέλεσμα που πήρε», υπογράμμισε ο κ. Χρηστίδης.

Για την επόμενη μέρα και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρηστίδης τόνισε πως, «Ήμουν στο ΠΑΣΟΚ και το 2010 και το 2012, από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κόμμα που χτυπούσε δεν ήταν η ΝΔ, αλλά το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που εμπιστευθήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα επόμενα χρόνια. Εμείς με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που απέτυχε. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου εμείς θέλουμε να συμπορευτούμε με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θα μπω σε μία στρατηγική αντιπαράθεση. Αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης είναι πολύ καθαρό, ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι συνθήκες που να επιτρέπουν άλλου είδους συζήτηση, και γι΄αυτό παρέδωσε και την εντολή. Το κλειδί είναι, τις επόμενες μέρες να συζητήσουμε το αφήγημα για την επόμενη μέρα της χώρας, γιατί αυτά τα προβλήματα δεν σταμάτησαν να υπάρχουν επειδή πήρε 40% η Νέα Δημοκρατία».

Στη συνέχεια, ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: «Υπάρχει ακρίβεια, ανισότητες, τεράστιες αδικίες, καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, αναξιοκρατία. Έχουμε μία κυβέρνηση που δεν τα έχει κάνει «όλα καλά», ούτε είδαμε έμπρακτα να αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, απλά τώρα, ευνοείται από ένα αποτέλεσμα και προσπαθεί να κρυφτεί κάτω από μία δήθεν μετριοπάθεια. Το κλειδί είναι πώς η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί δεν έχει βγει ακόμα».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών εξηγεί γιατί η Ν.Δ. θα είναι πρώτη στις Ευρωεκλογές

Τις τοποθετήσεις των επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Πλεύσης Ελευθερίας» στη Βουλή σχολίασε ο Μάκης Βορίδης. «Οι πολίτες, αυτό που βλέπουν, είναι ότι από τη μια έχουν μια κυβέρνησ...

Φλωρίδης: Υποκριτική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι

Συγκριτικά στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας τα εγκλήματα ανθρωποκτονίας και εμπρησμού κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος ...

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μνημονιακού τύπου

Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι μνημονι...

Φόρτωση άρθρων...