Σαββάτο
08 Αυγούστου 2026

Κατσαφάδος: Από 10 Αυγούστου οι αιτήσεις αποζημίωσης για τους πυρόπληκτους – Μέσα Σεπτεμβρίου τα αντιπλημμυρικά

Από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ξεκινούν οι αιτήσεις αποζημίωσης των πυρόπληκτων. Στο 100% η κρατική αρωγή για κατοικίες και μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Το σχέδιο για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Δυτική Αττική και Βοιωτία, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων, παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος.

Μιλώντας στο ΕΡΤnews, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στα δημαρχεία για το επίδομα άμεσων αναγκών και την αποζημίωση οικοσκευής. Εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, στόχος είναι τα χρήματα να καταβάλλονται μέσα σε δέκα ημέρες.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται

Για την υποβολή της αίτησης οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να προσκομίσουν Ε1, Ε9 και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Οι αυτοψίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με την καταγραφή στο Πόρτο Γερμενό να δείχνει 79 «κόκκινα», 56 «κίτρινα» και 57 «πράσινα» σπίτια. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, δικαίωμα αποζημίωσης για οικοσκευή έχουν οι πληγέντες, ενώ όσοι ιδιοκτήτες απουσίαζαν κατά τη διαδικασία μπορούν να ζητήσουν νέα αυτοψία.

Στο 100% η κρατική αρωγή για επισκευή και ανακατασκευή

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αλλαγή στο ποσοστό κάλυψης για τις πληγείσες κατοικίες. Η κρατική αρωγή για επισκευή και ανακατασκευή αυξάνεται στο 100%, από 80% που ίσχυε προηγουμένως.

Η ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών αναμένεται έως τις 20 Αυγούστου, ενώ οι αιτήσεις για ανακατασκευή θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το κράτος θα αναλάβει πλέον εξ ολοκλήρου και το κόστος κατεδάφισης των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα», δαπάνη η οποία μέχρι σήμερα επιβάρυνε τον πολίτη.

Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ

Για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους προβλέπεται επιδότηση ενοικίου από 300 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση αφορά κύριες κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινες» ή «κόκκινες».

Μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα

Την ίδια ώρα, αρχίζει η προετοιμασία για την επόμενη μεγάλη πρόκληση στις καμένες περιοχές: την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Γενική Γραμματεία Δασών έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές μελέτες και, σύμφωνα με τον Κώστα Κατσαφάδο, γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για τη θωράκιση των περιοχών ενόψει του χειμώνα, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεχή πίεση που δέχεται ο μηχανισμός πυρόσβεσης, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζονται 65 έως 70 πυρκαγιές ημερησίως και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 260 συλλήψεις για εμπρησμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Κικίλιας στηρίζει την υποψηφιότητα Γιαννούλια για τη δημαρχία του Σικάγο

Στο πλευρό του Αλέξη Γιαννούλια, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγο, τάχθηκε δημόσια ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έστειλε μήνυμα στήριξη...

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Οργανωτικού Γιάννη Μπουλέκο, επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο Πόρτο Γερμενό και τα Βίλια. Κατά τη δ...

Σκέρτσος: «Η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη όσων χάθηκαν είναι να επενδύουμε στην πρόληψη και την Πολιτική Προστασία»

Με ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αποτίει φόρο τιμής στους πυροσβέστες και τους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες πυρκαγιές

Φόρτωση άρθρων...