Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

«Μικρός και αγενής» ο Ρίσι Σούνακ - Τι απαντούν Βρετανοί μετά την ακύρωση του ραντεβού με τον Μητσοτάκη

Πολιτική

«Μικρός Βρετανός», «αδύναμος και αγενής» είναι ο Ρίσι Σούνακ. Έτσι αποκαλούν τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, οι Βρετανοί μετά το διπλωματικό φάουλ του να κλείσει την πόρτα της Downing Street στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το αίτημά μας να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη την Κυριακή στο BBC και είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς θα σας φαινόταν να κόβαμε τη Μόνα Λίζα στα δύο;».

Αν και μεσολάβησαν αρκετές ώρες από τη συνέντευξη στο BBC το πρωί της Κυριακής, η ακύρωση του προγραμματισμένου για σήμερα ραντεβού έγινε χθες το βράδυ, την ώρα που o Kυριάκος Μητσοτάκης είχε ραντεβού με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου.

Οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως ο Ρίσι Σούνακ προέβη σε αυτό το διπλωματικό φάουλ σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς ενόψει εκλογών τον επόμενο χρόνο, την ώρα που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις 20 και πλέον μονάδες του Στάρμερ.

Η φιλοτουρκική στάση

Η Βρετανία υπό τον Σούνακ έχει επιδείξει μια ακόμη προβληματική στάση καθώς είναι ίσως η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που δε διστάζει να προβάλλει τη φιλοτουρκική στάση της. Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σάρπ επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουρέλ. Την ώρα που ο Ερντογάν εκβιάζει τη Συμμαχία και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί κλείνουν την πόρτα στην πώληση νέων μαχητικών, το Λονδίνο με την κυβέρνηση Σούνακ επιχειρεί να στηρίξει τον εκβιασμό Ερντογάν.

Η Βρετανία πρωτίστως αλλά και η Ισπανία είναι οι χώρες που πιέζουν ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon, ένα αίτημα που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να εκβιάσει τους Αμερικανούς που έχουν αποβάλει την Αγκυρα από το πρόγραμμα του F35 και κρατούν παγωμένο το θέμα της αγοράς των F-16.

Όμως οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Βρετανίας συμφώνησαν για την περαιτερω ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στην εξασφάλιση της βρετανικής υποστήριξης με τεχνογνωσία για την κατασκευή «τουρκικού» κινητήρα για τα μαχητικά τα οποία σχεδιάζει η αμυντική βιομηχανία της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Δρομολογούμε επενδύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Για την ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος...

Φόρτωση άρθρων...