Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Πολιτική

Ήγγικεν η ώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει και επισήμως τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρουσιάζοντας πιο αναλυτικά τις σκέψεις του επί του εν λόγω θέματος σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση, ζητώντας αυτή να γίνει εύτακτα, με επιχειρήματα και χωρίς υπεραπλουστευτική λογική. Αυτό είναι, παράλληλα, και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου και τη ΝΔ προς βουλευτές και υπουργούς που διαφωνούν ή έχουν επιφυλάξεις: να εκφράζονται ήπια, χωρίς κορώνες και χωρίς υπεραπλουστεύσεις.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει αποκαλύψει κατά τρόπο δεσμευτικό στους υπουργούς του τις προθέσεις του για το χρονοδιάγραμμα, όλοι όμως συνομολογούν ότι από τη στιγμή που η συζήτηση ξεκινά, το υπουργικό στις 30 Ιανουαρίου ή το πολύ αυτό του Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνουν στην ατζέντα τους το νομοσχέδιο. Εισηγητής αυτού, θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα αναλάβει και ένα σημαντικό μέρος της δημόσιας επεξήγησης των προβλέψεων. Στον πυρήνα της κυβερνητικής πρόβλεψης θα είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, όχι όμως για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα, καθώς η διάθεση της κοινής γνώμης δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης και ο Αμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας του Μαξίμου Σταν Γκρίνμπεργκ, υπογράμμισε προς τον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να επιμείνει στην κεντρώα πορεία, με δεδομένο ότι στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα «μπετοναρισμένο» κοινό που δεν μεταστρέφεται και το ΠΑΣΟΚ στοχεύει αριστερότερα, για να αποσπάσει κέρδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, στη βάση της ΝΔ μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά όπως και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης, αυτή δύσκολα θα μετουσιωθεί σε πολιτικό κόστος στην κάλπη.

Ερώτημα παραμένει η επιβολή ή όχι κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και η "πειθαρχία" που θα ζητηθεί από τους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς διαφωνίες καταγράφονται και εντός του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι συμμετέχοντες στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Όταν συμμετέχεις σε μία ομάδα που έχει μία πολύ σημαντική αποστολή και χρέος στους πολίτες, οφείλεις να στηρίζεις τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, να ενημερώνεσαι γι' αυτές και να βγαίνεις μπροστά» δήλωσε, φωτογραφίζοντας την διαφορετική στάση που αναμένεται να τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των βουλευτών και των Υπουργών της γαλάζιας παράταξης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, πάντως, επιμένει στη διαφωνία του με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αποκλείοντας – μέχρις ώρας- το ενδεχόμενο να αλλάξει άποψη. "Επειδή έχω απόψεις  αρχής σε αυτά, δεν το βλέπω" απάντησε σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσουν έναντι του νομοσχεδίου και αρκετοί Υφυπουργοί, καθώς φαίνεται πως αρκετοί προβληματίζονται για τη στάση που θα τηρήσουν, ειδικά με αφορμή το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρωθυπουργός βέβαια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να διευκρινίσει ότι η τεκνοθεσία δεν θα ταυτίζεται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της παρένθετης μητρότητας, αλλά μόνο με την υιοθεσία και την αναγνώριση των δικαιωμάτων και των δύο γονέων έναντι των παιδιών, ώστε αυτά να προστατεύονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, είναι αυτός που εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός από όλους και αναμένει το οριστικό κείμενο του σχεδίου νόμου για να σταθμίσει τις αποφάσεις του.

Αρνητικός με «αγκάθι» την τεκνοθεσία εμφανίζεται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ενώ με φόντο την τεκνοθεσία έντονο προβληματισμό εκφράζουν στους συνομιλητές τους και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα και ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Πηγές της Ηρώδου Αττικού, πάντως, άφηναν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αφήσει τους υπουργούς του να λειτουργήσουν κατά βούληση και να καταψηφίσουν ένα τόσο κομβικό νομοσχέδιο που αφορά τη στήριξη δικαιωμάτων και την επίλυση αδικιών εις βάρος των ομόφυλων. Κατόπιν αυτού δε, μένει να φανεί, ποιοι – εκτός του κ. Βορίδη- θα επιμείνουν μέχρι τέλους στη διαφωνία τους ή αυτή θα καμφθεί μετά τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις που αναμένεται να δώσει απόψε κατά τη συνέντευξή τους ο πρωθυπουργός.

Στη διαφωνία τους επιμένουν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ ακόμη κι αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, προβάλλοντας συνειδησιακές αναστολές, όπως ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος δήλωσε ότι η διαφωνία του συνδέεται με τη συνείδησή του καθώς διαφωνεί "με την οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο" δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Κάθετος επίσης κατά των επερχόμενων ρυθμίσεων επιμένει να δηλώνει και ο Κώστας Καραγκούνης δηλώνοντας πως "επειδή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών συμπαρασύρει και την τεκνοθεσία, είμαι απέναντι και είμαι εναντίον", ενώ αντίστοιχη στάση τηρεί και η Άννα Καραμανλή η οποία τόνισε πως πιστεύει "στο βασικό μοντέλο της οικογένειας, στον πατέρα και στη μητέρα" δηλώνοντας επίσης ότι θα καταψηφίσει.

Επιφυλάξεις και προβληματισμό έχουν εκφράσει και πολλοί άλλοι γαλάζιοι βουλευτές όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος,ο Νότης Μηταράκης, ο ο Στέλιος Πέτσας,ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς, και ο Κώστας Βλάσσης.

Υπάρχουν επίσης και εκείνοι οι βουλευτές της ΝΔ που μπορεί να διαφωνούν με το προωθούμενο νομοσχέδιο αλλά επειδή δεν θέλουν να έρθουν σε ευθεία διαφωνία με τον πρωθυπουργό και την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης "φλερτάρουν" με την αποχή από την ψηφοφορία διευκολύνοντας έτσι και την κυβέρνηση καθώς το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως θα ψηφιστεί με την πλειοψηφία των παρόντων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στο συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολι...

Φόρτωση άρθρων...