Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

SkyNews: Ο Σούνακ έπληξε την εικόνα του ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Πολιτική

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, εξαιτίας των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έπληξε τη διεθνή εικόνα του Βρετανού ηγέτη.

Το βρετανικό SkyNews σε δημοσίευμά του εξηγεί ότι ο Σούνακ δεν είχε πολλές νίκες στη σύντομη πρωθυπουργία του. Αλλά μία που θα μπορούσε να ισχυριστεί με αξιώσεις ήταν ότι είναι ένας πρωθυπουργός που βελτίωσε τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή με τα προηγούμενα ανώμαλα χρόνια του Brexit και το προκλητικό ύφος των προκατόχων του, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας.

Ήταν ο πρωθυπουργός που παρέδωσε το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ», διευθετώντας την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει αναπτύξει μια σταθερή σχέση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Ατλαντικού, που σηματοδοτεί στενότερους διπλωματικούς, εμπορικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ, ενώ φιλοξένησε επίσης μια επιτυχημένη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.

«Γελοία, εριστική συμπεριφορά»

Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του, το βρετανικό ειδησεογραφικό μέσο υποστηρίζει ότι ο Σούνακ έπρεπε να αντιπροσωπεύει την επαγγελματική, «ενήλικη» ηγεσία. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια έκρηξη πικρίας, όπως φαίνεται, μετά τη δήλωση του τελευταίου στο BBC πως το να βρίσκονται τα Γλυπτά στο Λονδίνο είναι σαν να έχουν τη Μόνα Λίζα «κομμένη στη μέση».

Δεδομένων όλων των παραπάνω -ενήλικη ηγεσία, επαναφορά των σχέσεων με τους Ευρωπαίους συμμάχους, περισσότερη πολιτική και λιγότερο πολιτικολογία-, η τελευταία αυτή η διπλωματική και πολιτική απόφαση του Σούνακ υπονόμευσε τελικά τον ίδιο, σημειώνεται.

Αυτή τη θέση έρχονται να υποστηρίξουν αξιωματούχοι που μίλησαν στο SkyNews σχετικά με το διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ.

Ένας πρώην ανώτερος διπλωμάτης χαρακτήρισε την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού «γελοία, εριστική συμπεριφορά», ενώ ένας υπουργός που τάσσεται υπέρ του Σούνακ τη χαρακτήρισε με σαφήνεια «λάθος απόφαση».

Μια άλλη κυβερνητική πηγή είπε ότι το μόνο που έκανε ο πρωθυπουργός με την ακύρωση της συνάντησης ήταν να συζητηθεί περισσότερο το θέμα, ενώ μια ανώτερη πηγή των Εργατικών ανέφερε ότι ήταν «αξιολύπητο» και οδήγησε στο ότι οι δύο ηγέτες δεν μίλησαν για σημαντικά θέματα όπως η παράτυπη μετανάστευση, η οικονομία και το Μεσανατολικό.

Το πλήγμα στη διεθνή εικόνα του Σούνακ

Η ανάλυση συνεχίζει με την εξής διαπίστωση: Σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός πρέπει να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βοηθήσει την εγχώρια ατζέντα του σχετικά με τη μείωση της μετανάστευσης, το να «σνομπάρει» τον Έλληνα ηγέτη σχετικά με τα σχόλια που έκανε για τα Γλυπτά σε τηλεοπτική συνέντευξη σίγουρα μετατόπισε την ατζέντα των ειδήσεων από τις δικές του εγχώριες δυσκολίες σχετικά με τους αριθμούς ρεκόρ της μετανάστευσης και την ανοιχτή διαμάχη του Συντηρητικού Κόμματος για το πώς να το διορθώσει.

Αλλά υπονομεύει επίσης την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως «ενήλικας» εταίρος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προκάτοχοί του, ο Τζόνσον και Τρας, αρέσκονταν να διαπληκτίζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους για να κερδίσουν έναν ή δύο ευνοϊκούς τίτλους, κι αυτό το περιστατικό μπορεί να αφήσει ορισμένους συμμάχους να αναρωτιούνται αν ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος είναι πραγματικά διαφορετικός από τους προηγούμενους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Φόρτωση άρθρων...