Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Στη Σόφια ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB - Κόμβος μεταφοράς ενέργειας η Ελλάδα

Εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ραντεφ έχει προσκαλέσει τους προέδρους της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Πολιτική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σόφια για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στις 10:30, καθώς θα γίνει και η υποδοχή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Κομοτηνή, μέσω του αγωγού IGB. Πρόκειται για τον διασυνδετήριο αγωγό που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας τη χώρα μας κόμβο μεταφοράς ενέργειας, κάτι που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ραντεφ έχει προσκαλέσει τους προέδρους της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

ΔΕΠΑ: Υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου
Μέσα στην εβδομάδα έπεσαν και οι υπογραφές για την Aδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), όπως είχε ανακοινώσει η ΔΕΠΑ. Πρόκειται για το τελευταίο διοικητικό βήμα που επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού από μεθαύριο Σάββατο 1η Οκτωβρίου.

Τα εκτελεστικά στελέχη της ICGB, Teodora Georgieva και George Satlas, υπογράμμισαν τη σημασία του αγωγού IGB για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τις άλλες γειτονικές χώρες. Τόνισαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου IGB αποτελεί μια νέα οδό για τον ασφαλή εφοδιασμό με φυσικό αέριο, η οποία θα εξασφαλίσει τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή κατασκευή και αδειοδότηση του IGB, επιτρέποντας την εμπορική έναρξη λειτουργίας του αγωγού την 1η Οκτωβρίου 2022, την επίσημη, δηλαδή, έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης», δήλωσαν οι Georgieva και Satlas.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση MEGA: Προβάδισμα 16,9 μονάδων της Ν.Δ., ανέβηκε στο 32,3% - Τι γίνεται στη «μάχη» για τη δεύτερη θέση (κάρτες)

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε κέρδη άνω των δύο μονάδων στην πρόθεσ...

Σοφία Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει

«Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙ...

Μαρινάκης για θαλάσσια πάρκα: Καθαρά για περιβαλλοντικούς σκοπούς - Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στις αντιδράσεις της Τουρκίας στην εξαγγελία ίδρυσης των δυο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «έχει να κάνει με καθαρά περιβ...

Φόρτωση άρθρων...