Τρίτη
21 Μαΐου 2024

«Στοπ» στην παροχολογία από το Μαξίμου - Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ

Πολιτική

Να τιθασεύσει τις υπέρμετρες προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το ενεργειακό σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο.

Το «τσουνάμι επικείμενων παροχών», όπως το αποκάλεσε, επιχείρησε να ανακόψει κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πως αυτή η κατάσταση απειλεί να δημιουργήσει «ψεύτικες προσδοκίες» στους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: η Ελλάδα «έχει ήδη κάνει πολλά στο πεδίο της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» και η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που θέτουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών.

«Προσοχή όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες. Συνεπώς, τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται για να θέσουν τη συζήτηση των επικείμενων μέτρων της κυβέρνησης στη σωστή τους βάση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρά άκριτα σε συνεχόμενες παροχές που ενδεχομένως να προκαλέσουν οικονομικά δεινά στο μέλλον.

Έρχεται ηλεκτροσόκ

Τους επόμενους μήνες είναι δεδομένο πως η μερίδα του λέοντος των μέτρων στήριξης θα είναι εστιασμένα στην ενέργεια, καθώς δεν φαίνεται τώρα κοντά φως στο τούνελ. Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν συζητάνε κλιμακωτές διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά το χειμώνα και ήδη είναι σε εξέλιξη η μάχη για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Ωστόσο, η μητέρα των μαχών θα δοθεί για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις και να αποφευχθεί ένα ηλεκτροσόκ στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως - όπως σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο - οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 1000 τοις εκατό, και είναι δέκα φορές υψηλότερες απ' ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση. Αυτό εκτινάσσει και το κόστος του ρεύματος, τροφοδοτώντας παράλληλα και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να διαταραχθεί η δημοσιονομική οικονομία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που τα ομόλογα του ελληνικού Νότου δέχονται νέες πιέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να επιτευχθεί μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα στήριξης και στη διατήρηση δημοσιονομικού χώρου για την επόμενη ημέρα, καθώς κρίνεται αναγκαίο να διατηρηθούν εφεδρείες.

Πάντως, τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι καθώς στην Ελλάδα οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν στα ύψη και εναγωνίως αναμένονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την Αθήνα να είχε καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ξαναγράφονται τα μέτρα στήριξης

Στο ζύγι έχουν μπει τα μέτρα στήριξης, καθώς στην κυβέρνηση επανυπολογίζουν το κόστος που θα χρειαστεί για τις παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο. Όποιος δημοσιονομικός χώρος μείνει θα χρησιμοποιηθεί για στοχευμένα μέτρα με έμφαση στους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους νέους (που αποτελούν και το πιο δύσκολο κοινό για την κυβέρνηση).

Στα κλειδωμένα μέτρα είναι η αύξηση των συντάξεων (κοντά στο 6,5%), η αύξηση του κατώτατου μισθού την Άνοιξη (μέτρο που άλλωστε δεν έχει δημοσιονομικό κόστος καθώς επιβαρύνει τις επιχειρήσεις) αλλά και η παρέμβαση στην εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα σε ισχύ θα μπει και ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια, καθώς ήδη υπάρχει ένα ποσό κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τον τ. ΟΕΚ.

Από εκεί και πέρα τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και όλο και μικραίνει η λίστα με τις πρόσθετες φορολογικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μπουν σε ισχύ. Παράλληλα έχουν υποχωρήσει τα σενάρια για επέκταση της καταβολής των αναδρομικών σε όλους (δηλαδή ακόμα και σε όσους δεν έχουν κάνει προσφυγή) και προκρίνεται η χορήγηση μιας ενισχυμένης επιταγής ακρίβειας που θα καλύπτει τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση στο οικονομικό επιτελείο έχουν επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια με τις τελικές αποφάσεις για το τι θα περιλαμβάνει το καλάθι των παροχών να λαμβάνονται σε μια σειρά συσκέψεων που θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πολλά πάντως θα κριθούν από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς μια κοινή στάση των κρατών μελών της Ε.Ε θα συμβάλλει στην τιθάσευση των τιμών και θα αφήσει δημοσιονομικό χώρο για άλλα μέτρα.

Το πακέτο της ΔΕΘ και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο για να κοστολογηθεί μια δέσμη παροχών που θα ανακουφίσουν τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους οικονομικά ευάλωτους- από την ενεργειακή κρίση και τη γενικότερη ακρίβεια.

Την ίδια ώρα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την -μάλλον καθυστερημένη- αντίδραση των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε για ακόμη μια φορά λόγο για το δυσκίνητο «υπερωκεάνιο της Ευρώπης, που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως είχε προτείνει ευρωπαϊκά μέτρα πριν από επτά μήνες.

«Θα πω κάλλιο αργά, παρά ποτέ» είπε, επισημαίνοντας παράλληλα πως κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους.

Τα μέτρα που εξετάζονται από το Μαξίμου

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν και από τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο το «πακέτο» της ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παρότι τίποτα δεν έχει… κλειδώσει ακόμη, θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023 θα περιλαμβάνουν την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού.

Μάλλον δεδομένο θεωρείται και το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί το τελικό ύψος της επιδότησης.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και η επιταγή ακρίβειας -ενδεχομένως με διευρυμένα κριτήρια.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει και το σχέδιό του για τη στεγαστική πολιτική -κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γέφυρα των Σερβιών - Ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης

Επίσκεψη στη Γέφυρα Σερβιών πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρακολούθησε τη λειτουργία στον Άγιο Κωνσταντί...

Φόρτωση άρθρων...