Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Σύνοδος Κορυφής: O Μητσοτάκης θέλει να διεθνοποιήσει την τουρκική προκλητικότητα - Τι θα πει στους ομολόγους του

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα και προετοιμάζεται για ένα θερμό καλοκαίρι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα.

Χωρίς να είναι στην ατζέντα της Συνόδου οι σχέσεις με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός θέλει να διεθνοποιήσει αυτό που συμβαίνει εδώ και εβδομάδες, με το επιχείρημα ότι υπάρχει και πάλι αναταραχή σε μια περίοδο που είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων αυτό να μην γίνεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση να «παραπονεθεί» για το ζήτημα, παρά θα εκθέσει την κατάσταση, βάζοντας στην εξίσωση και το στρατηγικό συμφέρον της Ένωσης. «Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός.

Στη σημερινή εμβόλιμη Σύνοδο έχει μπει στην ατζέντα και το θέμα της Άμυνας και στην Αθήνα είναι της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υπερασπίζεται τα στρατηγικά της συμφέροντα με ενιαία προσέγγιση, πολλά δε σε περιοχές υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως για τα ενεργειακά.

Η ενεργειακή κρίση 

Ως προς τα της ενέργειας που ήταν και το κυρίως θέμα, αλλά πλέον συμπληρώνεται και από το σκέλος της επισιτιστικής επάρκειας, η θέση της Αθήνας είναι σαφής: όσα προτείνει η Κομισιόν για την ενίσχυση της διαδικασίας απεξάρτησης από τους ρωσικούς ορυκτούς πόρους είναι επί της αρχής σωστά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη στήριξη των κοινωνιών με κοινό τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν προσέρχεται και με μικρό καλάθι στη συζήτηση, ιδίως αν σκεφτεί κανείς με πόση δυσκολία προχωρούν οι 27 ακόμα και για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που περιλαμβάνει το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή. Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και θέτει σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο στήριξης και παρέμβασης στην αγορά του ρεύματος για τους επόμενους αρκετούς μήνες, με κορωνίδα την αδρανοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς από τον Ιούλιο. Η χώρα μας, όπως επιζητεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς, όπως επανειλημμένα, έχει πει ο πρωθυπουργός, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Στην Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν κατά τα άλλα θετικά τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν σημαντικά ενεργειακά projects.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου ανοίγει η πόρτα εξόδου της Ν.Δ. – Σας αξίζει μήνυμα αποδοκιμασίας

Νέα επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. ...

Φόρτωση άρθρων...