Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.: «Ξεκάθαρη αποδοκιμασία της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης»

Πολιτική

Καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι το λεγόμενο «Μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες δεν έχει νομική ισχύ, αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν το αποκαλούμενο «green deal», που προκαλεί διαφωνίες και αντιδράσεις.

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας αναμένεται να συζητηθεί στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα υψώσει «διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους».

«Είναι παράνομη και προκλητική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας που δημιουργεί αστάθεια στην Μεσόγειο», δήλωσε για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Ντόναλντ Τουσκ, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί σε τρεις βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσει:

- Ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και, άρα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

- Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους Ευρωπαίους,

- Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Υπάρχει απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική πλευρά», τόνισε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσεϊν Αμιραμοντολαχιάν συνετρίβη σε μία απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στο...

Μπάιντεν: «Εξωφρενική» η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα για τη σύλληψη Νετανιάχου

Η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Ισραηλινούς ηγέτες είναι «εξωφρενική», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπ...

Σαν σήμερα - 21 Μαΐου

Γεγονότα 1927: Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ προσγειώνεται στο Παρίσι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση χωρίς σταθμό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ιστορία. 1938: «Εδώ Αθήναι», πρώτη...

Φόρτωση άρθρων...