Τρίτη
14 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν από την ολική ρήξη – Η κρίσιμη Κ.Ε. και τα «καρφιά» Τσακαλώτου

Πολιτική
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Προ των πυλών της διάσπασης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά και την χθεσινοβραδινή επιτυχημένη εκδήλωση της εφημερίδας Εποχή όπου κυρίαρχο ρόλο είχε η αριστερή τάση της Ομπρέλας.

Η αποχώρηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ομπρέλας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Απλά είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει η συντεταγμένη κίνηση προς την έξοδο χιλιάδων μελών ανά την Ελλάδα.

Βήμα ρήξης από Τσακαλώτο

Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο περιθώριο της εκδήλωσης ήταν πότε θα γίνει η αποχώρηση και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Οι ομιλίες ήταν χαρακτηριστικές του προβληματισμού που υπάρχει για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη.

Στο κέντρο της εκδήλωσης ήταν σαφώς η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έδωσε με έμμεσο τρόπο το σύνθημα της αδυναμίας πολιτικής και ιδεολογικής συνύπαρξης με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως και από τις άλλες ομιλίες κυρίως του Αντώνη Τζανακόπουλου, καθηγητή Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου στην Οξφόρδη και της πρώην υπουργού Σίας Αναγνωστόπουλου, φάνηκε ότι η συνύπαρξη είναι δύσκολη έως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.

Στο κοινό ξεχώρισαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Κώστας Δουζίνας, η Αννέτα Καββαδία, ο Κώστας Πουλάκης, ο Πάνος Λάμπρου, ο Νίκος Μπίστης, ο Παύλος Κλαυδιανός.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ

Και το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο Στ. Κασσελάκης δεν φέρεται να κάνει πίσω. Και ως εκ τούτου θα τεθεί το θέμα της διαγραφής τους και τα μέλη της ΚΕ θα αποφασίσουν την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Μια ψηφοφορία που αποτελεί στοίχημα για τον Στ. Κασσελάκη και με την σημερινή αριθμητική οι συσχετισμοί είναι υπέρ του σε επίπεδο 60-40% η στην χειρότερη 55-45%.

Η χθεσινή εκδήλωση όμως ανέδειξε από τις ομιλίες των Κωστή Παπαϊωάννου και Βασίλη Παπαστεργίου πολλά από όσα πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν και κυρίως πως πρέπει να τοποθετηθεί και μα κινηθεί η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά στο σημερινό κόσμο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μπρα ντε φερ για τη μειονότητα, τη Μονή της Χώρας και τη Χαμάς - Πού συμφώνησαν

Ένα ενδιαφέρον μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμείφθη την ώρα των κοινών τους δηλώσεων στην Άγκυρα. ...

Το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας - Τουρκίας μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Άγκυρα

Το πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκυρα, επισημά...

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ικανοποίηση στην Αθήνα παρά τις διαφωνίες

Πέντε μήνες σκληρής διπλωματικής δουλειάς απέδωσαν και οι δύο ηγέτες μετά από μιάμιση ώρα κλειστού διαλόγου και άλλων σαρανταπέντε λεπτών διευρυμένων διαβουλεύσεων, εμφανίστηκαν μπ...

Φόρτωση άρθρων...