Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τον νικητή

Αύριο, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών Εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα γίνει ο δεύτερος γύρος. Μεγάλη «μάχη» αναμένεται να δώσουν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι νέες εγγραφές, η συμμετοχή αλλά και κατά πόσο ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει να ψηφίσει αναμένεται να κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον νικητή των Εκλογών. 

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζονται μετά το Συνέδριο του 2022 σε περίπου 170.000. Αυτό σημαίνει πως για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στα μητρώα εγγράφηκαν πάνω από 100.000 άτομα.

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλευση στις κάλπες. Αρκετοί εκτιμούν πως η συμμετοχή μπορεί να είναι αυξημένη και εξαιτίας  του Στέφανου Κασσελάκη που μέσω των social media έχει αποκτήσει οπαδούς. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται πως αν ψηφίσουν πάνω από 50.000 στην Κουμουνδούρου θα επικρατήσουν χαμόγελα. Με δεδομένη και την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες στις Εθνικές Εκλογές.

Η εικόνα και η αίσθηση που υπάρχει εξακολουθεί να δίνει στην Έφη Αχτσιόγλου ένα προβάδισμα για την πρώτη θέση, ωστόσο και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται από τις περιοδείες που κάνει και το θόρυβο που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητά του να κερδίζει σημαντικό έδαφος. 

Στο κυνήγι της κούρσας παραμένουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φαίνεται να έχει τη στήριξη από άτομα πέρα από τα κομματικά στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά και ο Νίκος Παππάς που προσπαθεί να επανασυσπειρώσει τους «προεδρικούς», ενώ συμβολικό χαρακτήρα φαίνεται να έχει η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα.

Ο νέος πρόεδρος χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί οι διαφορές θα λυθούν στις 24 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στα δυο στελέχη που ξεχώρισαν. 

Και αν τα «μαχαίρια» βγήκαν από την πρώτη Κυριακή των Εκλογών είναι σίγουρο πως η «σύγκρουση» ανάμεσα στους δυο που θα πάρουν το εισιτήριο για τον επαναληπτικό γύρο θα είναι ιδιαιτέρως σκληρός. 

Και σίγουρα από αύριο το βράδυ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συμμαχίες για το που θα κατευθυνθούν οι τρεις «δεξαμενές» ψηφοφόρων που θα μείνουν εκτός. 

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 22:30. Στον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου έχει στηθεί το στρατηγείο όπου θα συλλέγουν τα αποτελέσματα από τα 570 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας.

Ακόμα, έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για τους πέντε υποψηφίους οι οποίοι αναμένεται να μεταβούν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου για δηλώσεις.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Βήμα τολμηρού εκσυγχρονισμού ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) μίλησε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών....

Μητσοτάκης: Είμαι συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Μήνυμα για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησης στο Twitter. «Είμαι σοκαρισμένος από την...

Φόρτωση άρθρων...