Τρίτη
07 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τετραπλή εσωκομματική κάλπη μετά τη «βόμβα» Τσίπρα – Οι υποψήφιοι για την προεδρία

Η παρέμβαση Τσίπρα που έβαλε νέα δεδομένα λίγη ώρα πριν την έναρξη του τέταρτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την αρχική δυσφορία, να αλλάξει τακτική και σχεδιασμό, επιχειρώντας να την «αξιοποιήσει» στο μέτρο του δυνατού επιχειρώντας να ελέγξει τις εξελίξεις και εν τέλει το ίδιο το κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης πληροφορήθηκε την παρέμβαση Τσίπρα, την ώρα που έκανε πρόβα την εναρκτήρια ομιλία του. Τότε έσπευσαν οι λογογράφοι του προκειμένου να την προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες και να αξιοποιήσουν την παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του διαδόχου του.

Κεραυνοβολημένοι από την παραπάνω εξέλιξη στελέχη, μέλη και Σύνεδροι, προσπαθούσαν τις επόμενες ώρες -και πριν την έναρξη της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη- να αποκωδικοποιήσουν την παρέμβαση Τσίπρα και μαζί τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από το διάδοχό του να προσφύγει στην κομματική βάση, για να επανεπιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, δείχνοντάς του καθαρά το δρόμο και εν προκειμένω την κατεύθυνση της αναβάπτισης.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνοντας πως «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό», ο κ. Τσίπρας διέβη το Ρουβίκωνα της αφωνίας του, προειδοποιώντας, σαν άλλος Προμηθέας πως «αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».

Το χρονοδιάγραμμα

Ανάμεσα σε εκείνα που απομένουν να αποσαφηνιστούν πλέον είναι το χρονοδιάγραμμα της τετραπλής εκλογής, δηλαδή:

  • Συντονιστικών τοπικών οργανώσεων
  • Νομαρχιακών Επιτροπών
  • Κεντρικής Επιτροπής και
  • Εκλογής Προέδρου

η οποία θα λάβει χώρα από ό,τι φαίνεται πολύ σύντομα, καθώς ο προγραμματισμός προέβλεπε αρχικά οι κατά τόπους εκλογές να γίνουν 15 ημέρες μετά το πέρας του Συνεδρίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την 10η Μαρτίου.

«Βρείτε μου αντίπαλο»

Και αυτό, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι του προκατόχου του, λέγοντας πως «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», ακολουθώντας δηλαδή το μονοπάτι που του υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Κασσελάκης παραδέχθηκε πως «χρειάζομαι χρόνο», εξηγώντας το αίτημά του για λευκή επιταγή μέχρι το 2027, ενώ άφησε ταυτόχρονα αιχμές προς την ηγετική ομάδα. «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τα περί «υπονομευτών», παρατηρώντας με νόημα πως «αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα».

Οι πιθανοί υποψήφιοι

Τρία είναι τα ονόματα που ακούγονται έντονα στα παρασκήνια αλλά και στο προσκήνιο και αυτά είναι του Διονύση Τεμπονέρα, που άλλωστε έκανε αρχηγική εμφάνιση προσερχόμενος στο συνέδριο, της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου. Στα πηγαδάκια του συνεδρίου, συνεργάτες του Διονύση Τεμπονέρα, έλεγαν για τις προθέσεις του, ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο καλωσόριζαν την πρόκληση Κασσελάκη υποστηρίζοντας πως θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Σοβαρή πρόκληση από τον Ερντογάν η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας

«Η μετατροπή σε τζαμί και της Μονής της Χώρας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς με μοναδικά στον κόσμο βυζαντινά ψηφιδωτά, αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση που φέ...

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν νοείται «θετικό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση των τουρκικών Aρχών για την έναρξη λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην ελληνική Κ...

Φόρτωση άρθρων...