Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το αποτύπωμα του Συνέδριου, οι «γάμοι» και τα «διαζύγια»

Πολιτική

Από τις διαδικασίες του Συνεδρίου που κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού προέκυψαν νέες προσεγγίσεις και οριστικά διαζύγια.
Μετά το τριήμερο της σύγκρουσης στο Συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει σήμα επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

«Η επόμενη μέρα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι μια μέρα ελπίδας και δράσης. Το Συνέδριο έδωσε μια σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό κόμμα, το κόμμα των μελών, με νέες διαδικασίες, με νέους τρόπους οργάνωσης· ένα κόμμα μακριά και πέρα από παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών».

«Γάμοι» και «διαζύγια»

Η Όλγα Γεροβασίλη εδραιώνεται πλέον ως ο δεύτερος πόλος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη μετά το blame game για τον ποιος οδηγεί το κόμμα σε νέες κάλπες για πρόεδρο.

Το «διαζύγιο» γίνεται ακόμη πιο εμφατικό, καθώς η αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν εκείνη που βρέθηκε στον 7ο όροφο για να καλωσορίσει τον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε ένα κόμμα είμαστε συνάδελφοι δουλεύουμε παρέα εκτιμούμε ο ένας τον άλλον, νομίζω θα συνεχίσουμε σε ένα καλό κλίμα», είπε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Θεωρώ ότι τα καθοδηγητικά όργανα πολιτική γραμματεία πολιτικός σχεδιασμό κτλ έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Θεωρώ ότι το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο πρόεδρος αλλά άλλες λειτουργίες», είπε η Νίνα Κασιμάτη.

Το αποτύπωμα του Συνεδρίου

«Ο ιστορικός ηγέτης, αν και από μακριά, ζητάει νέα κάλπη για πρόεδρο. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και να υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος. Πώς μπορώ να βγω από το συνέδριο την Κυριακή κομμένος κομματάκια;», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τα όσα ακολούθησαν την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν και την οριστική απομάκρυνση του νυν από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούροι θεωρούν ότι Αλέξης Τσίπρας και Στέφανος Κασσελάκης είναι πλέον δύο ξένοι.

«Είναι κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν τη διαδικασία γιατί αποφασίστηκε να προχωρήσουμε με ενότητα και να βάλουμε τέρμα στην εσωστρέφεια/πιστεύω ότι αυτές ήταν και οι επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

Ο ρυθμιστής της έκβασης του Συνεδρίου ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος γύρισε τη πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα καθώς με την πρότασή του μεθόδευσε στο παρασκήνιο την επικράτηση της πρότασής του κατά των εκλογών.

Οι συσχετισμοί έφεραν όμως κοντά τον Νίκο Παππά με τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου. Οι δυο τους έλεγξαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο συνέδριο με τη  συνεργασία των δύο να παίζει πλέον κομβικό ρόλο για την επόμενη μέρα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Αποστάσεις από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε ξανά ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «οι προοδευτικοί πολίτες μπορούν να βρουν μια αξιόπιστη λύση απέναντι στη ΝΔ».

«Είναι μονόδρομος η παράταξή μας στις ευρωεκλογές να καταστεί με τη λαϊκή ετυμηγορία ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς».

Για την ώρα, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης παραμένουν σε πολιτική διάσταση καθώς ο αψύς Σφακιανός δεν συντάχθηκε για άλλη μια φορά με τη νέα ηγεσία στο θέμα των εκλογών. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά και τη διαφοροποίηση του από την κομματική γραμμή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών για την οποία η ηγεσία είχε προαναγγείλει συνέπειες, τις όποιες προς ώρας ούτε έχει εφαρμόσει ούτε έχει αποσύρει.

Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης προσέγγισε το μπλοκ των νεοπροεδρικών αφού συντάχθηκε με την πρόταση των τριών, κάτι που τον έφερε  ξανά κοντά με τον Νίκο Παππά μετά από μια περίοδο απομάκρυνσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατρίνης: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο MEGA αναφορικά με τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Mάτι: Είναι ...

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μνημονιακού τύπου

Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι μνημονι...

Φόρτωση άρθρων...