Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

O Τσίπρας αφού διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται τώρα τον «σωτήρα»

Πολιτική

Κατόπιν εορτής και αφού διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προσποιείται τώρα τον «σωτήρα». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σιωπηλός σχετικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, πολλά στελέχη του κόμματος άφηναν αιχμές κατά του πρώην προέδρου για αυτή του τη στάση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τοποθετηθεί τόσο για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη όσο και για τον εμφύλιο που ακολούθησε με τις εσωκομματικές κόντρες και τις αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος. 

Ωστόσο, οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαφαινόμενη πρόθεση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου να αποχωρήσει από το κόμμα, αλλά και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη με αιχμές για το «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να παρέμβει.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε συναντήσεις με τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Νάσο Ηλιόπουλο, που ανήκει στην ομάδα Αχτσιόγλου, όσο και με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να τοποθετηθεί επίσημα, ξεκίνησε μια προσπάθεια, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, να διατηρηθεί η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δείπνο με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωση-αιχμή πως τα 37 δισεκατομμύρια «μαξιλάρι» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι πιο μνημονιακό, με στελέχη του κόμματος να εξαπολύουν μύδρους εναντίον του. Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ γινόταν μύλος, ήρθε η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σε δείπνο με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στον εξωτερικό χώρο ταβέρνας στη Νέα Σμύρνη, σε κοινή θέα.

Το δείπνο των δύο προκάλεσε συζητήσεις και συνδέθηκε με την ανησυχία που προκάλεσαν στον Αλέξη Τσίπρα οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση στελεχών και η διάσπαση. Επίσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπήρξε υποστηρικτής της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για ένα διάστημα σκεφτόταν να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος. Με δεδομένο ότι η Έφη Αχτσιόγλου και ομάδα 7 βουλευτών διερευνούν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το κόμμα, η συγκεκριμένη συνάντηση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στα τεκταινόμενα στο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, μέσω πηγών από το περιβάλλον του, να υποβαθμίσει τη σημασία και τη σημειολογία της συνάντησης. Το δείπνο με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, ούτε και συνδέεται με την πολιτική, ανέφεραν.

«Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», αναφέρουν άνθρωποι κοντά στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση με Κασσελάκη και οι οδηγίες του Τσίπρα

Οι καταιγιστικές εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κινητοποίησαν την ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία ζήτησε ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και δέχθηκε την Τετάρτη το απόγευμα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο.

Πηγές από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα τόνισαν μετά τη συνάντηση των δύο, η οποία ήταν η πρώτη μετά την εθιμοτυπική της εκλογής του νέου προέδρου, πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχή ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσθεταν, μάλιστα, πως ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος, που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Η συνάντηση με τον Νάσο Ηλιόπουλο

Τελευταία χρονικά συνάντηση του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή με τον Νάσο Ηλιόπουλο, στέλεχος της ομάδας Αχτσιόγλου, στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Λεωφόρο Αμαλίας.

Όπως φαίνεται, οι κινήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως μία προσπάθεια να αποφευχθεί μία δεύτερη, μεγαλύτερη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και διάλυση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία εφαρμόζονται, εντείνονται και εξελίσσονται

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη βία κατά των γυναικών σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα, που διοργάνωσαν το “Free Thinking Zone” και το...

Κοντονής για Μάτι: Το δικαστήριο δίκασε με βάση τον Ποινικό Κώδικα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κλήθηκε να σχολιάσει προ ημερών στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο πρώην υπουργός Δικα...

Φόρτωση άρθρων...