Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τα γκάλοπ και οι ανατροπές με φόντο τον γάμο των ομοφύλων και τα... πουρνάρια του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική

Οι δημοσκοπήσεις δεν αλλάζουν θεαματικά το πολιτικό σκηνικό σε σχέση με την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά φαίνεται ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, επηρέασε σε κάποιο βαθμό αρνητικά, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνέλθει από το... κάζο του συνεδρίου της περασμένης εβδομάδας.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του ΟΡΕΝ, που ανήκει στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, φίλα προσκείμενο στον Πούτιν, λόγω καταγωγής, περιλαμβάνει ομολογουμένως σημαντικά ευρήματα, σε σχέση και με το αποτέλεσμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατ΄ αρχάς φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει σχετικά μικρό κόστος μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και κινείται χωρίς αναγωγή στο 28%, δηλαδή, 5 μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 2019 και 12 μονάδες χαμηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό των εθνικών εκλογών του περυσινού Ιουνίου.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ωστόσο, από κει και πέρα βγαίνουν πολύ σημαντικά ευρήματα, καθώς δεν υπάρχει άλλο κόμμα με διψήφιο ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 9,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8,8%, λόγω του... εμφυλίου στο συνέδριο, ενώ στην τέταρτη θέση γίνεται η έκπληξη, αφού η "Ελληνική Λύση" λαμβάνει 7,5% και αφήνει το ΚΚΕ στο 7%! Στο 3% κινείται η "Νίκη" και από κει και κάτω όλοι οι υπόλοιποι. Άρα, με βάση τη δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ του Ιβάν (το τονίζουμε αυτό...), η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πιέζονται ελαφρώς λόγω του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο ΣΥΡΙΖΑ "τρώει"... σφαλιάρα τόσο για τον γάμο, όσο και για τα... πουρνάρια του συνεδρίου και ο Βελόπουλος προβάλλει ως ο δεξιός πολιορκητικός κριός, αξιοποιώντας τη διεθνή τάση που θέλει τα κόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς να ενισχύονται.

Σύμφωνα με την αναγωγή που γίνεται σε επίπεδο Ευρωεκλογών, η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει 36,2%, ποσοστό που μάλλον... ξενίζει, καθώς η χαλαρή ψήφος και η φθορά δεν δικαιολογούν αυτή τη στιγμή τέτοια ποσοστά. με μόλις 4 μονάδες χαμηλότερα από τις εθνικές εκλογές! Το ΠΑΣΟΚ με 12,5% βρίσκεται στη δεύτερη θέση και διαμορφώνεται μια χαοτική διαφορά 23,7 μονάδων μεταξύ αυτού και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τρίτος σε απόσταση αναπνοής με 11,4% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, βγει δεύτερος στις Ευρωεκλογές, τότε ο Ανδρουλάκης θα έχει σοβαρό θέμα στο ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν και πιστεύουν ότι είναι "κλειδωμένη" η δεύτερη θέση. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ευρήματα για "Ελληνική Λύση" με 9,7% και ΚΚΕ 9%.

Σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου σε εθνικές εκλογές, χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 29%, το ΠΑΣΟΚ 11,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,1%, η "Ελληνική Λύση" 7,8%, το ΚΚΕ 7% και όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται κάτω από τη... βάση του 3%. Αν γίνει αναγωγή, τότε η ΝΔ ανεβαίνει στο 37,2%, έναντι 14,2% του ΠΑΣΟΚ, έχοντας μια διαφορά 23 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μια ανάσα από το ΠΑΣΟΚ στο 13%, ενώ η "Ελληνική Λύση" πιάνει το 10%, το ΚΚΕ 9% και ακολουθεί η Νίκη με 3,2%.

Στο ερώτημα για τον "καταλληλότερο πρωθυπουργό", ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο πιο χαμηλό ποσοστό 28,9%, το οποίο αντανακλά τη φθορά σε προσωπικό επίπεδο, ενώ από κει κάτω αρχίζουν οι εκπλήξεις και τα... εγκεφαλικά. Στη δεύτερη θέση με 7,7% βρίσκεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ στην τρίτη θέση ο Κυριάκος Βελόπουλος της "Ελληνικής Λύσης" με 7,4%! Στο 7,2% βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης και στο 3,5% "μάχονται" Κουτσούμπας και Βαρουφάκης.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να σημειωθεί ότι το 41,2% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι βγήκε πληγωμένος από το συνέδριο, ενώ το 47,2% θεωρεί άστοχη ή μάλλον άστοχη την παρέμβαση Τσίπρα πριν την έναρξη του συνεδρίου, σε αντίθεση με το 30,8% που τη βρίσκει εύστοχη ή μάλλον εύστοχη. Όσο για το... μέλλον του Κασσελάκη, το 51,1% θεωρεί ότι θα κριθεί στις βουλευτές εκλογές του 2027, ενώ το 40,9% στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Επιπλέον, το 53,7% είναι αρνητικοί στην αλλαγή του ονόματος του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 46,3% είναι από θετικό έως περίπου αδιάφορο. Μιλάμε για δύο κόμματα σε ένα...

To restart του Μητσοτάκη, ο προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ, το δράμα του Κασσελάκη και τα... πανηγύρια του Βελόπουλου

Ο Μητσοτάκης τεστάρισε στις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία με το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, το βαρύ κλίμα για τον ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και το μπάχαλο στα πανεπιστήμια με αφορμή το νόμο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Ο πρωθυπουργός αφήνει πίσω τη "βαρυχειμωνιά" (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, αγροτικές κινητοποιήσεις) και θα προχωρήσει σε μια γενική επανεκκίνηση, 98 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Η θετική εικόνα της οικονομίας, οι προβλέψεις των διεθνών οίκων ακόμη και για ανάπτυξη πάνω από 3%, το ισχυρό τουριστικό ρεύμα, η επιτάχυνση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, καθώς και των έργων υποδομής, ενέργειας κλπ, δημιουργούν θετικό έδαφος για να συνεχιστεί το success story στην οικονομία.

Επιπλέον, από αύριο όλοι περιμένουν με αγωνία την έναρξη του πτωτικού κύκλου των τιμών των προϊόντων, με βάση τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και τίθενται σε εφαρμογή. Η ακρίβεια αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για τουλάχιστον 6 στους 10 πολίτες και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τις μειώσεις από 5%-35% σε 2.000 κωδικούς προϊόντων έως τον Μάιο, οι καταναλωτές θα δουν τη διαφορά και θα την αισθανθούν στην τσέπη τους.

Η εκστρατεία κατά της ακρίβειας αποτελεί "Μητέρα των μαχών" και όλα θα κριθούν εκ του τελικού αποτελέσματος. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει μάλιστα τη βεβαιότητα για μια νέα σελίδα στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι πιέζονται εδώ και δύο χρόνια, μετά τις συνέπειες που προκάλεσε η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Εξάλλου, στο επικοινωνιακό επίπεδο και στο restart της κυβέρνησης, εντάσσονται πρωτοβουλίες ανάδειξης του κυβερνητικού έργου. Μια τέτοια, θα είναι η παράδοση στην κυκλοφορία του οδικού άξονα Λαμία-Ξυνιάδα, ολοκληρώνοντας το πρώτο κομμάτι του Ε-65 από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας έως τα Τρίκαλα. Προφανώς, τέτοια έργα πλασάρονται... καταλλήλως, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες μεγάλα, μεσαία και μικρά έργα σε ολόκληρη τη χώρα, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την αύξηση των αξιών των ακινήτων και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, έως τις Ευρωεκλογές αναμένεται να ανακοινωθούν χιλιάδες προσλήψεις σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, ενώ η εξαιρετική πορεία του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έναν "κουμπαρά" παροχών, ώστε να διατεθούν πρόσθετες ενισχύσεις σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες, λίγο πριν τις γιορτές του Πάσχα. Με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι έχει δει τα χειρότερα στις δημοσκοπήσεις και θα έρθουν τα καλύτερα, αν και στην πολιτική δεν ξέρει ποτέ κανείς τι φέρνουν ο χρόνος αλλά και η στιγμή.

Βέβαια, οφείλουμε να πούμε ότι οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα θερινής... ραστώνης, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει το μέτρο της επιστολικής ψήφου και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα πόσο θα ασχολείται ο κόσμος, με όλα αυτά που κατά κάποιο τρόπο βάρυναν το κλίμα για την κυβέρνηση τον μήνα που φεύγει. Οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί και αν δεν συμβεί κάτι πολύ ανατρεπτικό, το αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει στη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται το... έλα να δεις! Το συνέδριο του κόμματος επιβεβαίωσε τον σχηματισμό και την οριοθέτηση δύο διακριτών "στρατοπέδων". Από τη μία είναι ο Κασσελάκης με τους πιστούς οπαδούς του και από την άλλη, ο Τσίπρας και οι δικοί του. Ο Κασσελάκης λέει ότι θα πάει μέχρι τις εκλογές του 2027 για να κριθεί, "σκούζει" συνεχώς ότι θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά βλέπει την πλάτη του ΠΑΣΟΚ και δεν διαθέτει ικανό αρχικό πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσε να του αποφέρει πολιτικά υψηλές "αποδόσεις".

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να γίνει πιο... αριστερός, αλλά αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί ρήγματα στο κόμμα, το οποίο, έχει το άγχος της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές, αλλιώς θα βαρέσουν... νταούλια και ζουρνάδες! Ο Ανδρουλάκης μπορεί να μην θέλει να... δέσει τα κορδόνια του Μητσοτάκη, ούτε να κάνει τα... ρεπό της Νέας Δημοκρατίας (έβαλε ένα... χεράκι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια), ωστόσο, υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση σ΄ αυτούς που δεν είναι της άμεσης επιρροής του, ότι το πράγμα δεν πάει καλά.

Στην πιάτσα, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι αυτή τη στιγμή τα φώτα πέφτουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι τρίτος, αλλά φοβούνται ότι μπορεί να κάνει τη... ζημιά και με... αντεπίθεση της τελευταίας στιγμής, να κερδίσει τη δεύτερη θέση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, αν και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Όμως, ποτέ μη λες ποτέ όμως...

Η έκπληξη της τρέχουσας περιόδου όμως, δεν είναι άλλη από την "Ελληνική Λύση" και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει διώξει κόσμο από τη Νέα Δημοκρατία προς το κόμμα του, ενώ ενισχυτικά λειτουργούν η αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, η εγκληματικότητα, η υγεία και θέματα της καθημερινότητας. Μάλιστα, αν η "Ελληνική Λύση" καταφέρει να είναι τέταρτη, τότε αυτό θα είναι πλήγμα για τον Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ.

Στα υπόλοιπα κόμματα, αναμένουμε την... αποβολή των "Σπαρτιατών" από τη Βουλή έως τον Μάιο, η Νέα Αριστερά "τσιμπάει" και φαίνεται να κινείται πάνω από το 3%, χωρίς ωστόσο, να έχει κάποια δυναμική για κάτι καλύτερο. Η "Πλεύση Ελευθερίας" έχει αράξει στα... γράδα της και η "Νίκη" κερδίζει και αυτή το κάτι τις, λόγω της ψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το "ματς" μέρα με τη μέρα αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστικό...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα «ας γίνει η αφετηρία για να οικοδομήσουμε και μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με π...

Φόρτωση άρθρων...