Τετάρτη
05 Αυγούστου 2026

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Πολιτική

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που πρότεινε η εισηγήτρια του φακέλου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.E., Κάτι Πίρι για την Τουρκία.

Με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το καθεστώς στην Τουρκία, ενώ τη ζητούν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε τροπολογία για διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Αν και το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μαρτυρά το κλίμα που επικρατεί για την Τουρκία αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, ενώ ο λόγος περνά πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ο Ερντογάν επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών»

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κάτι Πέρι προέτρεψε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς και να δείξουν αλληλεγγύη στους διωκόμενους πολίτες στην Τουρκία. «Είναι ώρα για πραγματική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής μίλησε για τη σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία, και ανέφερε ότι «πολλά είναι τα θύματα στο κυνήγι μαγισσών του Προέδρου Ερντογάν κατά των επικριτών του».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο προκειμένου να στείλει στον Ρετζέπ Ερντογάν μήνυμα καθώς και να δείξει τους Τούρκους ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό τους. «Η σιωπή του συμβουλίου ενισχύει τον αυταρχισμό του Ερντογάν», τόνισε η Κάτι Πέρι.

Η Ν.Δ. καταψήφισε τη διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Η Νέα Δημοκρατία ενημέρωσε ότι καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση: «μία α λα καρτ σχέση Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας.

Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αποχώρησαν η Κατερίνα Μουτσάτσου και δύο ακόμα στελέχη από το κόμμα Καρυστιανού

Νέες αποχωρήσεις από το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, καθώς αποχώρησαν από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου, η Μαρία Ιωαννίδου και ο Τάκης Κοτσόργιου. ...

Α. Λατινοπούλου: "Η υποκρισία της Αριστεράς αποκαλύφθηκε: Για την Elisabeth-Jane Ross ούτε πορείες, ούτε συνθήματα, ούτε «ευαισθησίες»"

Η φρικτή δολοφονία της 38χρονης Βρετανίδας Elisabeth-Jane Ross, η σορός της οποίας βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα στην Κυψέλη, προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας σ...

Πλεύρης: «Η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης μεταναστευτικών ροών»

Ο Θάνος Πλεύρης ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει μηχανισμούς αναστολής ασύλου, σφράγισης συνόρων και άμεσων επιστροφών σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης μεταναστευτικών ροών.

Φόρτωση άρθρων...