Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμός 5,2% το 2022

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία μονάδα – από εκτίμηση 4,8% πριν από τον πόλεμο σε 3,8% – αναμένει στο βασικό της σενάριο για το 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ακόμα, η ΤτΕ αναμένει ο πληθωρισμός να εκτοξευτεί στο 5,2% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 4,1%, ενώ με το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα πέσει στο 2,8%, με πληθωρισμό 7%.

«Αν και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για φέτος είναι η εγχώρια ζήτηση και ο τουρισμός, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα: η αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα περιορίσει την αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μικρότερη κατανάλωση θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων και, μαζί με τη γενικευμένη αβεβαιότητα, θα οδηγήσουν σε αναβολή ή και ματαίωση επενδυτικών αποφάσεων.

Αβεβαιότητα επίσης υπάρχει όσον αφορά τις επιπτώσεις στις τουριστικές εισροές, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στις χώρες προέλευσης, αλλά και λόγω της δημιουργίας ενός έντονου αισθήματος ανασφάλειας», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην 89η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, λίγο πριν παρουσιαστεί η έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το 2021.

«Υπάρχουν όμως και αντίρροπες δυνάμεις που λειτουργούν αντισταθμιστικά και μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και διατηρούν την αναπτυξιακή δυναμική. Αυτές είναι: η έναρξη των επενδυτικών έργων του εθνικού Σχεδίου, η άνοδος της απασχόλησης, οι ήδη συσσωρευμένες αποταμιεύσεις και η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών.

Οι προβλέψεις αυτές τελούν υπό μια σειρά προϋποθέσεων που αφορούν την πλήρη εξάλειψη του κινδύνου της πανδημίας, το σημαντικό περιορισμό της γεωπολιτικής αστάθειας, τη συνέχιση της ενίσχυσης του διεθνούς τουρισμού, την ανάκαμψη της ευρωζώνης, την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη βαθμιαία εκτόνωση του πληθωρισμού», πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας, το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

«Εάν η διεθνής ενεργειακή κρίση οξυνθεί περαιτέρω και η αύξηση των ονομαστικών μισθών υπερβεί την αύξηση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός ανόδου του γενικού επιπέδου των τιμών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό μάλιστα με το αυξημένο κόστος στέγασης, θα ενισχυθεί περαιτέρω, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές προσδοκίες», εξήγησε, χαρακτηρίζοντας ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και τη διατήρηση ευνοϊκών αναπτυξιακών προοπτικών την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την επιστροφή στις αρχές της δημοσιονομικής σύνεσης και υπευθυνότητας.

«Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, όπως άρχισε να διαγράφεται κατά τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της απασχόλησης, και η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης καθιστούν εφικτή τη δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022», συμπλήρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παράταση όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, βεβαιωμένων οφειλών, ΦΠΑ και τελών

Παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και καταβολής βεβαιω...

Φόρτωση άρθρων...