Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Τσίπρας για ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν αναζητώ ευθύνες αλλά ήταν στα χέρια μας και τους χάσαμε»

«Ήταν στα χέρια μας και τους χάσαμε», υποστήριξε για τους μετανάστες του ναυαγίου στην Πύλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Αντί για αντιδράσεις, πρέπει να ακούσουμε μια συγγνώμη. Εμείς εφαρμόζαμε άλλη μεταναστευτική πολιτική. Όταν ένα πλοίο κινδύνευε το σώζαμε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha.

«Δεν αναζητώ ευθύνες. Λέω ότι η χώρα κινείται σε μια άλλη γραμμή από αυτή που ακολουθούσαμε εμείς. Εμείς σώζαμε ζωές», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος επισήμανε πως «άλλαξε γραμμή η χώρα» τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας πως «το 2015-6 περάσανε δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα πρόσφυγες» και πως «είχαμε άλλη γραμμή όταν ένα πλοίο διακινδύνευε. Το σώζαμε». «Εγώ δεν αναζητώ ευθύνες» αντέτεινε και υπογράμμισε πως «η χώρα εδώ και μια τετραετία κινείται σε μια άλλη γραμμή. Μπορεί αυτό να μην αρέσει στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε.

«Πιστεύω ότι η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ακολουθήσει μια γραμμή στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές» συνέχισε, ενώ επέβλεψε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη», όταν μάλιστα το βάρος και την ευθύνη την πληρώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είπε.

«Όσο ψηλοί και αν είναι οι φράχτες, η ανθρώπινη απελπισία βρίσκει χαραμάδες» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και κληθείς να σχολιάσει τις συνθήκες που επικρατούσαν επί των ημερών του στην Μόρια, δήλωσε πως «η διαφορά είναι ότι τότε δεν υπήρχε άνθρωπος να διακινδυνεύσει στη θάλασσα».

Στο ερώτημα αν είχε το δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βρεθεί στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για υποχρέωση και όχι μόνο δικαίωμα, ενώ απάντησε αναφορικά με τη στάση μελών της νεολαίας του κόμματος του που της άσκησαν κριτική για το φράχτη στον Έβρο, πως όταν μια κοινωνία αρχίσει να κριτικάρει τους νέους, τότε «η χώρα δεν θα έχει σφυγμό». «Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε ως υγιή και την αντίδραση της κυρίας Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πως «δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση».

Ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με την υποψήφια βουλευτή στον Νότιο τομέα, Βασιλική Κατριβάνου, «δεν με αντιπροσωπεύει κάτι τέτοιο» αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , σχολιάζοντας πως «είναι μια πλειοψηφική άποψη στην κοινωνία». «Αυτές οι ρατσιστικές προσεγγίσεις είναι λάθος» συνέχισε.

Ως προς το φράχτη στον Έβρο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «μπορεί να είναι χρήσιμος», αλλά πως χρειάζονται ακόμη «μόνιμες και νόμιμες πύλες εισόδου» για τους αιτούντες άσυλο. Ακόμη, πρότεινε να είναι «εθνικη γραμμή η αναθεώρηση του Δουβλίνου II», όπως και ότι «ο κ. Μητσοτακης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας» στο θέμα της Ροδόπης, το οποίο από το 1974 έως σήμερα «καμία κυβέρνηση δεν το είχε εργαλειοποιήσει».

Αναφορικά με το χρόνο που πληροφορήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τους βουλευτές του κόμματος του, είπε πως δεν υπήρξε ενημέρωση «καμία προεκλογικά» και πως τρεις ήμερες μετά ότι ο κ. Μητσοτακης «έστειλε έναν απόρρητο φάκελο της ΕΥΠ για τη δράση όλων των μειονοτικών βουλευτών στη Θράκη».

Παράλληλα, για την πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη ισχυρίστηκε πως «ανέβηκε στη Θράκη για να εκβιάσει την τουρκική μειονότητα». Για την στάση του απέναντι στους δύο μειονοτικούς βουλευτές του κόμματος του είπε «θα αξιολογούσα την αλήθεια τους, θα έκανα έρευνα», λέγοντας πως «εγώ δεν υπήρξα ποτέ ανεύθυνος στα εθνικά θέματα», όπως και ότι δεν «υπήρξα ποτέ πωλητής εθνικοφροσύνης».

Για την Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμη πως «δεν είναι εκβιασμός προς την μειονότητα, είναι «σε κάθε κοινωνική ομάδα», τη στιγμή που ο «Ερντογάν τρίβει τα χέρια του», παρατήρησε.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «θεσμικό ατόπημα» να καθαιρέσω αυτούς τους δυο βουλευτές, όπως είπε.

Με το βλέμμα στραμμένο στο προοδευτικό ημισφαίριο, εκτίμησε ακόμη πως «ένα από τα σημαντικότερα αίτια της ήττας» ήταν η απλή αναλογική, δηλαδή «το ότι εγκλωβιστήκαμε στην απλή αναλογική» και «μείναμε να χορεύουμε μόνοι», παραδέχτηκε.

Παράλληλα, εγκάλεσε την Νέας Δημοκρατίας ότι «στο πρόγραμμα της πολλά πράγματα λέει πολλά πράγματα που δεν έχει σκοπό και δεν λέει αυτά που έχει σκοπό να κάνει», ενώ «υπάρχει και η ατζέντα Πνευματικού» κατά το να πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η σύμπραξη δημοσίου - ιδιωτικού, η περικοπή δαπανών και η διαλογή ασθενών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Φόρτωση άρθρων...