Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Τσίπρας: «Η Άμυνα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική»

Πολιτική

«Κάθε φορά που ανεβαίνω στο βήμα ενώ η συζήτηση αφορά τα εθνικά μας θέματα μου έρχεται στο μυαλό η φράση προτροπή του εθνικού μας ποιητή. Ότι εθνικό είναι το αληθινό. Η ιστορία απέδειξε ότι κάθε φορά που το εθνικό γινόταν αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πολιτικής δημοπρασίας μόνο δεινά συσσωρεύονταν».

Τα παραπάνω είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εξοπλιστικά με αφορμή τη ψήφιση της προμήθειας των έξι νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belh@rra. 

«Διαφωνούμε σε πολλά στην εξωτερική πολιτική. Μπορούμε να μην διαφωνούμε στα αυτονόητα. Στο τι πράττει το κάθε κόμμα και να μην αποκόβουμε φράσεις αντιπάλων μας για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Σήμερα αποκόβετε μια φράση ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Μας είπατε ότι καταψηφίσαμε συμφωνία με Ιταλία ενώ την ψηφίσαμε και είπαμε παρών στην συμφωνία με Αίγυπτο. Επειδή σας άκουσα με προσοχή και ιδιαίτερα να κάνετε αναφορά στο κύμα ακρίβειας επιμένοντας σε μια πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία επικαλούμενος ότι δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και διεθνή αναξιοπιστία. Σας ακούει να τα λέτε αυτά ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει ρεύμα την ώρα που ψηφίζετε 7 δισεκατομμύρια εξοπλισμούς και μας λέτε ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα;», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι μπορεί να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του όταν σας βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και να φτιάχνετε κομματικό σποτάκι και αντί του εθνόσημου να βάζετε το σήμα της ΝΔ λες και πληρώθηκαν αυτά από το κομματικό σας ταμείο», συμπλήρωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Το σκέφτεται ο πολίτης όταν βιώνει το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και βλέπει ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας σφοδρής Ρωσοναοτικής κρίσης διαπραγματεύεται με Ρωσία φυσικό αέριο και προμηθεύετε πάνω από 30% σε σχέση με Βουλγαρία. Κανείς δεν αμφιβάλει η σημασία ενίσχυσης αποτρεπτικής ισχύος χώρας. Δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας».

«Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά την κρίση ήταν η αναβάθμιση των F16 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή να διαχειριστείτε τις αμυντικές δαπάνες χωρίς διαφάνεια και σχέδιο. Στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια και εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής επαρκούς άμυνας».

«Στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε την αγορά φρεγατών. Μια αγορά που προγραμματίσαμε εμείς. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση συμμετοχής ελληνικών εταιριών στην κατασκευή φρεγατών. Καταθέτουμε τις ενστάσεις μας αλλά είμαστε σαφείς σε ότι αφορά την στήριξη αυτού του προγράμματος. 

Αυτό σημαίνει αξιόπιστη αντιπολιτευτική στάση. Ένα πρόγραμμα που εσείς ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω κρίσης Oruc Reis όταν έφτασε 8 ναυτικά μίλια από Ρόδο και 6 από Καστελόριζο. Εν μέσω αυτής της κρίσης επειδή ακυρώσατε την αγορά φρεγατών και τονίζατε ότι ο μόνος τρόπος θωράκισης των 18 Rafale εμείς με καλή πίστη – παρά το γεγονός ότι ως πρωθυπουργός δεν είχα δεχθεί εισήγηση για Rafale – στηρίξαμε την επιλογή αυτή».

«Είναι απαράδεκτο όμως να απαιτείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ λευκή επιταγή. Ότι εμείς θα ψηφίζουμε χωρίς κριτήρια χωρίς εξηγήσεις. Όπως η απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale που την έμαθαν όλοι, και τα επιτελεία από την τηλεόραση». Εμείς εδώ έχουμε και επί της ουσίας ενστάσεις. Ενισχύσαμε την ΠΑ με αναβάθμιση F16 και με αγορά 18 Rafale, την στιγμή που Τουρκία εξαιρέθηκε από τα F35 δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της αγοράς επιπλέον 6 Rafale. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας στην σκανδαλώδη σύμβαση για κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού δεν μπορεί να παίζουμε».

«Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη αμυντικής μας θωράκισης. Την σημασία της ενίσχυσης αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά 3 δισεκατομμύρια επιπλέον είναι 3 δισεκατομμύρια επιπλέον. Σταματήστε να μετατρέπετε την Εθνική Άμυνα σε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης».

«Λέτε δήθεν δεν θέλετε ελλείμματα και την ίδια στιγμή φλερτάρετε με πρακτικές παρελθόντος που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Σταματήστε να αποπροσανατολίζετε το λαό λέγοντας ανακρίβειες σχετικά με τις δαπάνες. Τον Οκτώβριο σας ρώτησα αν αντέχουμε δημοσιονομικά. Αν αντέχουμε και επιπλέον Rafale και φρεγάτες. Μου είπατε ότι τα Rafale θα πληρωθούν 2021 – 22 περίοδο με ρήτρα αποφυγής ενώ οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από το 2025 και μετά».

«Και διαβάζουμε στη σύμβαση ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος. 1,168 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2022 που εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης των συμπολιτών μας και άλλο ένα δις το 2023 και 2024. 

Όταν σας ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία μην μας ξαναπείτε ότι είμαστε ανεύθυνοι και δεν υπολογίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση. Δεν μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι. Δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αμυντικές δαπάνες για να έχουμε κοινωνικές παροχές. Υποστηρίζω ότι πρέπει να τα κάνουμε και τα δύο».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της - Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης

Ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδον...

Φόρτωση άρθρων...