Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τσίπρας: Οι τρεις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση

Τον Πειραιά επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Πρωθυπουργός περιέγραψε την πρώτιστη προτεραιότητα της προοδευτικής κυβέρνησης, εφόσον νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Εθνικές Εκλογές της 21 Μαΐου.

Μιλώντας στον Πειραιά, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως «έχουμε ετοιμάσει και μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να κατατεθεί την πρώτη ημέρα της συγκρότησης της προοδευτικής κυβέρνησης» και αποκάλυψε ότι αυτή «έχει τρία πράγματα». «Το πρώτο είναι ότι θα ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας στη χώρα, μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», το οποίο φέρει την σφραγίδα της πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» θα έχει ως πρώτο άρθρο την αναστολή πλειστηριασμών, το δεύτερο άρθρο θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα και μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης και η μείωση του ΕΦΚ στο κατώτατο ευρωπαϊκό όριο», ενώ το τρίτο άρθρο θα περιλαμβάνει την «κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις τούτη την ώρα». «Θέλουμε τα παιδιά που μπορούν, να σπουδάσουν σε καλά, δημόσια πανεπιστήμια» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ανεβάζοντας σε 60.000 τα παιδιά που έμειναν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την τελευταία τριετία, από την εφαρμογή του μέτρου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «πάρα πολύ περήφανος και χαρούμενος» που αυτήν «την μάχη θα τη δώσω για πρώτη φορά από τον Πειραιά», όπως είπε, έχοντας επιλέξει την «πόλη των μεγάλων κοινωνικών αγώνων» ως εκλογική του περιφέρεια. «Εδώ δέθηκε το ατσάλι» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «ο Πειραιάς είναι η πόλη του θαύματος της ναυτιλίας».

Στην κατεύθυνση αυτή, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ζητώντας «να είμαστε πρώτο κόμμα και στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα την βραδιά των εκλογών», κάνοντας παράλληλα λόγο για «μια κρίσιμη εκλογική μάχη». «Τέσσερα χρόνια τώρα, άκουσα εδώ μια λέξη συμφορά, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα, που ήρθε να αντιμετωπίσει» εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός «απέτυχε να αντιμετωπίσει και παταγωδώς μάλιστα» την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική κρίση και ακόμη «στοχοποίησε» τους ανθρώπους της εργασίας και τους νέους ανθρώπους. Για τους τελευταίους, είπε ότι η κυβέρνηση έβαλε «φραγμούς στην πρόσβασή τους στα πανεπιστήμια με την ελάχιστη βάση εισαγωγής». Ταυτόχρονα, «εξαπάτησε και στοχοποίησε την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτή η κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «σήμερα η μεσαία τάξη είναι αυτή που για να επιβιώσει χρειάζεται κουπόνια. Όλη μας η ζωή έχει γίνει ένα pass».

«Ήρθε η ώρα να πούμε και στον Μητσοτάκη ένα pass, σπίτι σου να πας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος περιέγραψε πως «η ζωή μας έχει γίνει άδικη και σε αυτήν την αδικία πρέπει να βάλουμε ένα τέλος», συμπληρώνοντας πως «τα τέσσερα αυτά χρόνια είδαμε να καταρρακώνεται το κράτος δικαίου και κάθε έννοια κράτους δικαίου». «Να μην διστάζουν σε τίποτα να χειραγωγούν τη δικαιοσύνη να θέλουν να διαμορφώσουν το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ τόνισε ότι χθες «με τεράστια πλειοψηφία το ΕΚ αποφάσισε ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από την Ευρώπη από το κράτος δικαίου». Επιπλέον, ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας ηγέτης συνώνυμο, ταυτόσημος με τον Όρμπαν στην Ουγγαρία». «Αυτή η απόφαση -κόλαφος είναι μια απόφαση που θα συνοδεύει για πάντα τον κ. Μητσοτάκη» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, για να διευκρινίσει πως «οι εκλογές της 21η του Μάη δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου. Είτε θα δώσουν μια προοπτική ελπίδας, διεξόδου, ανάσας είτε θα δώσουν τη δυνατότητα σε αυτούς που εγκλημάτησαν απέναντι στην Δημοκρατία, να συνεχίσουν να εγκληματούν», παρατήρησε.

Τσίπρας: Οι τρεις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

«Ανιστόρητοι ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ»

Στον αντίποδα, «είμαι βέβαιος ότι οι πολλοί θέλουν την αλλαγή» σημείωσε, λέγοντας ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος να γίνει πράξη, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «πρώτο κόμμα στις εκλογές». Αναφερόμενος στο «Συμβόλαιο για την αλλαγή», ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πρόταση προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ξέρουν στις 21 του μηνός όταν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τι ακριβώς ψηφίζουν», λέγοντας με νόημα πως το κρίσιμο είναι αν αυτή η κυβέρνηση «θα συνεχίσει με τη δική μας ανοχή, τη δική μας αδυναμία να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης, να κυβερνά», θέλοντας να θέσει προ των ευθυνών τους τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα της απλής αναλογικής το «θεσπίσαμε για να υπάρχει η δυνατότητα όλοι να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη ημέρα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, «δεν είναι δυνατόν να επιλέγουν μια ανιστόρητη πολιτική διμέτωπου και εξίσωσης», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «αν κάποιος μπορεί να σώσει τον λαό, αυτή είναι η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων». Για τον κ. Ανδρουλάκη ανέφερε πως «επιμένει σε έναν ανιστόρητο διμέτωπο» και πως επιθυμεί να εμφανίζεται ως αποκλειστικός κληρονόμος του Ανδρέα Παπανδρέου, θυμίζοντας την ίδια ώρα πως «ο Παπανδρέου είχε πάντα ένα μέτωπο, τη δεξιά».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας πως «οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαξιώσει τον σιδηρόδρομο», αλλά και στο να τοποθετήσουν για Σταθμάρχη «έναν άνθρωπο ανεκπαίδευτο, ανειδίκευτο και χωρίς προϋπηρεσία». Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατήγγειλε «διορισμό εκτός ΑΣΕΠ τέκνων αρχισυνδικαλιστών της ΔΑΚΕ», σχολιάζοντας πως «τέτοιοι είναι, γιατί νομίζουν ότι το κράτος τους ανήκει». Ακόμη, τις τελευταίες ώρες ο κ. Μητσοτάκης αναλώνεται σε μια «προπαγάνδα μαύρη» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα, ο «ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια που κατάφερε να κρατήσει τη χώρα στις αγορές» και να συγκεντρώσει 37 δις στα ταμεία, «κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι το κόμμα που αν έρθει θα μας βγάλει από το ευρώ και θα μας χρεοκοπήσει». «Ξεχνάει ο ελληνικός λαός ποιο ήταν το κόμμα α που χρεοκόπησε δυο φορές τη χώρα» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε πως «δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν την μαύρη προπαγάνδα».

Σχολιάζοντας τέλος το επίδομα 150 ευρώ για την νέα γενιά, «οι 18αρηδες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και όσο κάνει τέτοια χειρότερα θα αντιδράσουν απέναντι στη λογική της περιφρόνησης» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο ίδιος εξήγησε ότι «ζητάμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», καταλήγοντας πως «ξέρουμε γιατί μάθαμε και από τα λάθη μας» και «τώρα δεν θα συγκυβερνήσουμε με μνημόνια, θα κυβερνήσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό», για να περιγράψει ως το δίλημμα της κάλπης το «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Μπήκαν πονεμένοι άνθρωποι «ασπίδα» στην πολιτική χυδαιότητα της Αριστεράς

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιχείρηση, να μπουν πονεμένοι άνθρωποι ασπίδα στην πολιτική χυδαιότητα της αριστεράς» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο OPE...

Φόρτωση άρθρων...