Δευτέρα
27 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό

Πολιτική

Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο περιέγραφα τον στόχο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική επιδίωξη της νέας θητείας με μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν παθογένειες δεκαετιών δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». 

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έρχεται σε αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον βηματισμό προς το μέλλον.

«Είμαι σε αυτή την αίθουσα εδώ 20 χρόνια, έχουμε συζητήσει πολλές φορές για την φοροδιαφυγή που στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα» είπε και πρόσθεσε:

«Μέχρι τώρα ανακουφίζαμε τους πολίτες, τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομήσουμε πόρους για κοινωνική πολιτική και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 αλλαγές, με στόχο να κλείσουν τα παραθυράκια της φοροδιαφυγής σε πολλά επίπεδα, εκσυγχρονίζοντας τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη, καθώς επεκτείνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε έσοδα και έξοδα να καταγράφονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επίσης, παρεμβαίνει και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Μιλάμε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του 'κενού ΦΠΑ'» υπογράμμισε.

Για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα είπε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση και πρόσθεσε: «Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο είναι η αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορίας κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια».

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι «έγινε ένας γόνιμος και χρησιμος διάλογος» και πως η κοινή γνώμη στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου.

Είναι αδιαμφισβήτητη παραδοχή πως σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Γιατί οι μισοί δηλώνουν μηδενικά κέρδη, οι 3 στους 10 ζημιές και οι 7 στους 10 έσοδα μικρότερα από κατώτατο μισθό. 

«Είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Όλοι μεταξύ μας το γνωρίζουμε το συζητάμε και κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο της επαγγελματικής κατηγορίας. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από όσα δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό».

Η παρέμβαση δεν είναι οριζόντια, οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

«Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός 2ετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό το μήνα 2,3 εκατ. συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατ. ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μία αντιπολίτευση του «Όχι σε όλα και Ναι στο τίποτα». Ελπίζω να διαψευστώ» σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ισχυρή εντολή που έδωσαν στις εθνικές εκλογές και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για την ακρίβεια και γιατί απορρίπτει a priori την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:...

Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Νέο μήνυμα προς της Βόρεια Μακεδονία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο podcast «The Rest is Politics» με τους Alastair Campbell και Rory Stewart. «Έχουμε προσπαθήσει να σ...

Φόρτωση άρθρων...