Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Βουλή: Συγκροτήθηκε σε σώμα η Eξεταστική Eπιτροπή για τα Τέμπη

Πολιτική

Συγκροτήθηκε σε σώμα, και εξέλεξε το προεδρείο της, η Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, αντιπρόεδρος η βουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα και γραμματέας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Μπαρτζώκα. Όλοι εξελέγησαν με 16 ψήφους της πλειοψηφίας της επιτροπής.

Μετά από σχετική πρόταση του Δημήτρη Μαρκόπουλου, οι 31 βουλευτές της επιτροπής αποφάσισαν να μην λάβουν την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής αποζημίωση για την συμμετοχή τους στην Εξεταστική Επιτροπή. 

Παράλληλα, αποφάσισαν να αποστείλουν τις επόμενες ημέρες στο προεδρείο, αρχικό κατάλογο μαρτύρων, αλλά και εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, προκειμένου, την ερχόμενη Τρίτη, να τεθούν προς συζήτηση στην επιτροπή.

Από την αντιπολίτευση ετέθη πρόταση συγκρότησης διακομματικού προεδρείου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Όπως είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, η προέλευση μας ως προεδρείο από την πλειοψηφία δεν θα εμποδίσει την θεσμική λειτουργία της επιτροπής, καθώς «είναι δεδομένος ο σεβασμός μας στην διαδικασία και τον κανονισμό της Βουλής, όπως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η διαφάνεια, η αμεροληψία και η μετριοπάθεια θα αποτελέσουν την πυξίδα μας αναφορικά με όλες τις διαδικασίες».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή, είπε ότι ως πρώτοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, που πρότεινε τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «έπρεπε να συγκροτηθεί Διακομματικό προεδρείο χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν θέλει μπορεί να βάζει προσκόμματα και εμπόδια στο έργο της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί να προχωρήσει το έργο της επιτροπής, να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα της πράξης

Στο πλαίσιο των επισκέψεων της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μα...

Κασσελάκης: Η Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία για να φέρει ανάπτυξη στη Θράκη (Photos)

«Η Θράκη είναι παραμελημένη από την ελληνική Πολιτεία και ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει τη στήριξή της είναι να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της και να φέ...

Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: Υπερσύγχρονο - Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους

Tο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το απόγευμα o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. Το νέο γενικό νοσοκομείο στην...

Φόρτωση άρθρων...