Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Χάρης Δούκας: «Η μάχη ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί στις πόλεις»

Στη θεματική συζήτηση που διοργανώθηκε στο Ζάππειο με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και βιώσιμη ανάπτυξη» συμμετείχε ως ομιλητής ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής πολιτικής του ΕΜΠ.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 49 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στις ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο θωράκισης των πόλεων απέναντι στις πυρκαγιές, επισημαίνοντας: «Για περισσότερες από δύο εβδομάδες καίει η πυρκαγιά στον Έβρο. Σημειώνεται μία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που όμοιά της δεν έχει ζήσει η Ευρώπη εδώ και πάρα πολλά χρόνια  Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν οι θερμότεροι μήνες από καταβολής μετρήσεων. Ειδικότερα, η Μεσόγειος βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής κρίσης και αυτό το βιώνουμε όλοι μας. Το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι τρομακτικό  και για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου από το 2015 έως σήμερα, έχει καεί το 23% της δασικής έκτασης, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη η ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας». 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε το σχέδιό του για την μετατροπή της Αθήνας σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη πόλη, τονίζοντας: «Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περίοδοι καύσωνα θα τριπλασιαστούν σε μία δεκαετία από τώρα και η Μεσόγειος θα χρειαστεί νέα σχέδια ανθεκτικότητας για να είναι βιώσιμη. Η «Πράσινη συμφωνία» πρέπει να βρει εφαρμογή στις πόλεις. Πρέπει η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή να δοθεί και να κερδηθεί στις πόλεις. Πρέπει να υπάρξει ένα νέο, πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο σε όλους τους δήμους, με την Αθήνα στην πρωτοπορία, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, να είναι περισσότερο βιώσιμο, ανθεκτικό και συμπεριληπτικό.»

Ο Χάρης Δούκας, ανέδειξε το μοντέλο της πόλης των «15 λεπτών», το οποίο έκανε την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε αρχίζει να εφαρμόζεται στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη και άλλες πόλεις. Όπως εξήγησε ο Χάρης Δούκας: « Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, εκπαίδευση, πράσινο, ψυχαγωγία) μέσα σε 15 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα πόδια ή το ποδήλατο για να έχουν μία ποιοτική ζωή.»

Παράλληλα, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε σε πρακτικές που υιοθετούν σήμερα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για την ενίσχυση του πρασίνου και της σκίασης, τονίζοντας: «Υπάρχει ένας κανόνας σύμφωνα με τον οποίο όταν ένας κάτοικος ανοίγει το παράθυρό του πρέπει να βλέπει τουλάχιστον 3 δέντρα, η περιοχή του πρέπει να έχει σκίαση από τα δέντρα κατά 30%, ενώ θα πρέπει στα 300 μέτρα από το σπίτι του να υπάρχει ένα πάρκο. Δεν πρόκειται για προτάσεις που εφαρμόζονται πιλοτικά. Έτσι μετασχηματίζεται σήμερα το Μιλάνο,  το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν υπάρχει αλλαγή κατεύθυνσης. Βλέπουμε μόνο έργα βιτρίνας, τα οποία δεν βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του πολίτη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χάρης Δούκας δήλωσε ότι στόχος του είναι να φυτευτούν 25.000 δέντρα μέσα στην επόμενη πενταετία, ώστε η Αθήνα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πρασίνου στις πόλεις, το οποίο είναι στο 30% έναντι του 11% που παρατηρείται σήμερα στην πρωτεύουσα, ενώ σημείωσε ότι στο πρόγραμμά του εντάσσεται η μείωση της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης έως 5 βαθμούς Κελσίου κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

«Οι πόλεις που κάνουν καταπληκτικά πράγματα είναι οι πόλεις που σταματούν να δικαιολογούν και προχωρούν γρήγορα, με αποφασιστικότητα, σε δράσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής καινοτομίας. Εμείς έχουμε και το σχέδιο και τις προτάσεις για να το κάνουμε πράξη στην Αθήνα τώρα», κατέληξε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης (Video&Photos)

Στην Κέρκυρα έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και πολιτική δραστηριότητα καθώς αύριο θα συναντηθεί με ...

Φόρτωση άρθρων...