Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Υπογράφεται η ελληνοαμερικανική συμφωνία - Τι θα περιλαμβάνει

Oικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα

Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη επισφραγίζει την διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.

Δύο εβδομάδες μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, στην Ουάσινγκτον γράφεται το δεύτερο κεφάλαιο για την αμυντική και πολιτική θωράκιση της χώρας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Απόψε ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen και θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Το ελληνοαμερικανικό ντιλ, θα περιλαμβάνει εκτός από τις τοποθεσίες που ήδη «εκμεταλλεύονται» οι ΗΠΑ (δηλαδή Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβικείο, Λάρισα) και νησιωτικές βάσεις όπως μετέφερε ο ΣΚΑΪ με επεκτάσεις στις ήδη υπάρχουσες υποδομές τις οποίες θα χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά εκτός της αμερικανικής.

Η Αθήνα μαζί με την ανανέωση της συμφωνίας, αναμένει και μια ισχυρή πολιτική δήλωση του Μπλίνκεν, με την Τουρκία και τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, να είναι ένα εκ των βασικών σημείων της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΝΔ: Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΝΔ με αφορμή τα 26 χρόνια από τον θάνατό του. «Σαν σήμερα, πριν από...

Ευρωεκλογές: Ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει τα κόμματα που θα συμμετέχουν - Τι θα γίνει με τους Σπαρτιάτες

Την τελική λίστα των κομμάτων που θα δώσουν την μάχη των ευρωεκλογών της Κυριακής 9 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αίτηση συμμετοχής έχου...

Φόρτωση άρθρων...