Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ζακ Ντελόρ: Ευρωπαίοι ηγέτες και πλήθος κόσμου στην κηδεία του

Πλανήτης

Με μια μεγαλειώδη τελετή στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι αποχαιρέτησαν τον Ζακ Ντελόρ η Γαλλία και η Ευρώπη. Η Γαλλία αποχαιρέτησε τον Ζακ Ντελόρ με τον εθνικό της ύμνο, τη Μασσαλιώτιδα.

Η επίσημη τελετή στη μνήμη του εμβληματικού Σοσιαλιστή πολιτικού και μακροβιότερου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι.

Στο τελευταίο αντίο στον Ζακ Ντελόρ, που πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου σε ηλικία 98 ετών, ήταν παρόντες η νυν Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και πλήθος Ευρωπαίων ηγετών, ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Συμφιλίωσε την Ευρώπη με το μέλλον της. Το πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης, ο Ζακ Ντελόρ συνέβαλε στη διαμόρφωσή του, γραμμή με γραμμή», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στην τελετή ακούστηκε η «Ωδή της Χαράς» του Μπετόβεν, ύμνος της Ευρώπης. Οι σημαίες στις Βρυξέλλες κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη του αρχιτέκτονα της σύγχρονης Ευρώπης Ζακ Ντελόρ.

Η Γερμανία αποχαιρέτησε τον Σόιμπλε

Στη γενέτειρά του Όφενμπουργκ στο κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης κηδεύτηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η επί 55 χρόνια σύζυγός του τον αποχαιρέτησε με ένα στεφάνι σε σχήμα καρδιάς από κόκκινα τριαντάφυλλα και το μήνυμα «η δική σου Ίνγκεμποργκ».

Στην κηδεία του Σόιμπλε, που πέθανε χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 81 ετών, παρέστησαν Γερμανοί πολιτικοί καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Μεγάλοι απόντες ήταν η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος παραβρέθηκε στην κηδεία του Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

Την ώρα που ο Σόιμπλε οδηγούνταν στην τελευταία του κατοικία η πομπή πέρασε έξω από ένα ελληνικό εστιατόριο. Σύμπτωση, που επανέφερε στις μνήμες την σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 5 Μαΐου

Γεγονότα 553: Αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη η Ε΄ Αγία Οικουμενική Σύνοδος. 1260: Ο Κουμπλάι Χαν γίνεται κυβερνήτης της Μογγολικής αυτοκρατορίας. 1494: Ο Χριστόφορος Κολόμβ...

Το πασχαλινό μήνυμα του Ζελένσκι: Ζήτησε από τους Ουκρανούς να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε στο πασχαλινό του μήνυμα τους συμπατριώτες του να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλον αλλά και για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτ...

Διαδηλώσεις και καταλήψεις σε πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Μ. Ανατολή σε 8 χώρες

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο: από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε σε αρκετές ...

Φόρτωση άρθρων...