Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Γιουβέντους: Ο εφιάλτης και τα σύννεφα πάνω από την επόμενη μέρα

Εξευτελιστικές ήττες, ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί, αφαιρέσεις βαθμών και οικονομικά προβλήματα. Ο φετινός... εφιάλτης της Γιουβέντους τα είχε όλα, όμως τα μαύρα σύννεφα στον ουρανό των Μπιανκονέρι μπορεί να επηρεάσουν και το μέλλον τους

Αθλητισμός

Συνήθως τέτοια εποχή, τέλη Μαΐου, οι φίλοι της Γιουβέντους, γεμάτοι ενθουσιασμό θα μετρούσαν αντίστροφα για ακόμα μια στέψη, για ένα πιθανό νταμπλ ή τη διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου. Μόνο που φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Φέτος μετρούν αντίστροφα για το... τέλος της σεζόν, το τέλος αυτού του εφιαλτή.

Ενός εφιάλτη, τα μαύρα σύννεφα του οποίου απλώνονται βασανιστικά πάνω από όσα συμβαίνουν στους Μπιανκονέρι τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Μα το χειρότερο είναι πως δείχνουν έτοιμα να επηρεάσουν όχι μόνο το «χθες» και το «σήμερα» του συλλόγου, αλλά και το «αύριό» του.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Γιουβέντους

Πριν λίγο καιρό, η Γιουβέντους έδειξε να βγαίνει ζωντανή από την υπόθεση Plusvalenza και να ατενίζει το μέλλον της με περισσότερη αισιοδοξία. Η άρση της τιμωρίας της και η επιστροφή των 15 βαθμών την έφεραν σε μια καλύτερη κατάσταση. Ναι μεν, βρισκόταν εκτός της κούρσας του πρωταθλήματος αλλά ταυτόχρονα ήταν εντός της πρώτης τετράδας και έτοιμη να φτάσει μέχρι τέλους στο Europa League. Κι όμως μέσα σε ένα ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα τα πάντα... τινάχτηκαν στον αέρα.

Η τελευταία ήττα από την Έμπολι, εκείνη η εμφατική εκτός έδρας τεσσάρα ήταν σαν... κερασάκι στην τούρτα του εφιάλτη. Λίγες μέρες πριν οι Μπιανκονέρι είχαν αποκλειστεί από τη Σεβίλλη, χάνοντας την ευκαιρία να δώσουν το «παρών» στον τελικό της Βουδαπέστης, αποτυχία που αποτέλεσε την αρχή της κατηφόρας. Το πρωινό της εξευτελιστικής τεσσάρας, μια νέα καμπάνα χτύπησε κατακέφαλα τον σύλλογο από το Τορίνο.

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ιταλίας ανακοίνωσε το -10, τιμωρία που σε συνδυασμό με την ήττα από την ομάδα του Πάολο Ζανέτι, άφησαν τη Γιούβε εξορισμένη στην 7η θέση της Serie A, μακριά το οποιοδήποτε ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι Μπιανκονέρι απέχουν έναν βαθμό από την 6η Ρόμα και πέντε βαθμούς μακριά από την τετράδα, η οποία πλέον φαντάζει... θαύμα. Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές θα κληθούν να παλέψουν για την έξοδο στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί κομβική για το επόμενο βήμα τους.

Μια ολόκληρη Γιούβε προς πώληση

Είναι προφανές πως αν τελικά η Γιούβε χάσει την Ευρώπη, το «χτύπημα» στα ήδη ταλαιπωρημένα οικονομικά του συλλόγου θα είναι πολύ ισχυρό. Τόσο που ενδέχεται, όπως αναφέρουν διάφορα ιταλικά Μέσα, να φορέσει ταμπέλα... πωλητηρίου σε κάθε ποδοσφαιριστή των Μπιανκονέρι. Δίχως εξαιρέσεις. Τα «δεν πωλείται» δεν θα υφίστανται, μιας και η βιωσιμότητα του club είναι πολύ πιο σημαντική από την οποιαδήποτε μονάδα.

Ήδη οι... σειρήνες έχουν αρχίσει να ηχούν. Το όνομα του Ντούσαν Βλάχοβιτς, για τον οποίο πριν από ενάμιση χρόνο δαπανήθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ, ήδη εμφανίζεται στη λίστα αρκετών ομάδων της Premier League. Ενώ το ίδιο ισχύει και για αυτό του Αντριέν Ραμπιό. Αντίστοιχα ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται να τραβήξουν και ο Μπρέμερ ή ο Κιέζα, τη στιγμή που δύσκολα η Γιούβε θα αρνηθεί οποιαδήποτε δυνατή πρόταση για κάποιον ποδοσφαιριστή της.

Κάπως έτσι η πιθανή... απουσία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η πρώτη μετά τη σεζόν 2011/12, μπορεί να αφήσει «γυμνούς» τους Μπιανκονέρι, αναγκασμένους να βγάλουν στο... σφυρί πολύτιμους παίκτες, μόνο και μόνο για να μπορέσει να αντέξει το οικονομικό βάρος.

Ο υπ'ατμόν Αλέγκρι και το συμβόλαιό του

Μέσα σε όλο το αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό... χάος εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να μαζεύονται «ερωτηματικά» γύρω από τον κόουτς της Μεγάλης Κυρίας, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Και κάπου εδώ είναι που οι απόψεις στην Ιταλία διίστανται. Αρκετοί επικρίνουν το ποδόσφαιρο του πολύπειρου κόουτς, την, ομολογουμένως, υπερσυνηρητική προσέγγισή του, τη σχεδόν εμμονική προσείλωσή του στην ανασταλτική λειτουργία και το γεγονός πως δημιουργικά βασίζεται κυρίως στις αρετές των ποδοσφαιριστών του. Υπό αυτό το πρίσμα, οι... ψίθυροι που θέλουν τη Γιουβέντους να είναι έτοιμη να ψάξει μια νέα περισσότερο ελκυστική αγωνιστική ταυτότητα έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Από την άλλη ωστόσο, πολλοί υπερασπιστές του 55χρονου τεχνικού θεωρούν πως χωρίς εκείνον στο τιμόνι το μπιανκονέρο καράβι ήδη θα έπλεε σε ακόμα πιο ρηχά νερά. Τα ιταλικά δημοσίευματα θέλουν τον Αλέγκρι να βρίσκεται υπ'ατμόν και η αλήθεια είναι πως ο ίδιος δείχνει να το έχει αισθανθεί. Τελευταία έχει υπάρξει ιδιαίτερο νευρικός, πρωταγωνιστώντας αρνητικά μάλιστα σε περιστατικά τόσο απέναντι στη Νάπολι όσο και απέναντι στην Ίντερ.

Το πρόβλημα πάντως, σύμφωνα με τα Μέσα της γειτονικής χώρας, είναι πως αν η Γιούβε θέλει να χωρίσει τους δρόμους της με τον Αλέγκρι θα πρέπει να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό για έναν σύλλογο που... ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί όσον αφορά τα οικονομικά του.

Κάπως έτσι, τα σύννεφα στον ουρανό της Γιουβέντους γίνονται όλο και πιο πυκνά, με τους Μπιανκονέρι να δείχνουν μπροστά σε ένα σημείο καμπής που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους. Σίγουρα, ένα πιθανό ευρωπαϊκό εισιτήριο θα δώσει μια μικρή ανάσα στον σύλλογο του Τορίνο, όμως μπροστά του, ό,τι κι αν συμβεί, βρίσκεται ένα καλοκαίρι γεμάτο με προκλήσεις, με πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά των οποίων οι απαντήσεις μένει να φανεί αν θα οδηγήσουν στην... έξοδο κινδύνου του φετινού εφιάλτη της Γιούβε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...