Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ανακαλύφθηκε άγνωστος προϊστορικός κόσμος στη Γη

Επιστήμονες ανακάλυψαν προϊστορικό κόσμο σε μία απομακρυσμένη έρημο της Αργεντινής, σε πάνω από 3,657 μέτρα ύψος.

Ανάμεσα στις πεδιάδες λευκού αλατιού στην κορυφή του οροπεδίου Puna de Atacama, υπάρχει ένα σύστημα από πρασινωπές λιμνοθάλασσες που φιλοξενούν τεράστιες βακτηριακές κοινότητες, που ονομάζονται στρωματόλιθοι, που δημιουργούν πολυεπίπεδα αναχώματα όσο επεκτείνονται. Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα θα μπορούσε να μας βοηθήσουν να δούμε πώς ήταν η Γη πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν εμφανίστηκαν οι πρωτόγονοι οργανισμοί στον πλανήτη μας.

«Αυτή η λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα, σύγχρονα παραδείγματα των πιο πρώιμων σημείων ζωής στη Γη. Δεν μοιάζει με τίποτα από αυτά που έχουμε δει ή πραγματικά με τίποτα από αυτά που έχει δει οποιοσδήποτε επιστήμονας», ανέφερε ο γεωλόγος Brian Hynek, ένας από τους επιστήμονες που βρήκαν αυτό το ασύλληπτο οικοσύστημα.

«Είναι απλά εκπληκτικό που μπορούμε ακόμη να βρούμε τέτοια πράγματα στον πλανήτη μας που δεν έχουν καταγραφεί», εξήγησε ο Brian Hynek. Στο παρακάτω βίντεο με drone μπορείτε να δείτε αυτές τις μυστηριώδεις λιμνοθάλασσες και τη ζωή που «ανθίζει» μέσα τους.

Μερικά από τα παλαιότερα στοιχεία της επίγειας ζωής είναι διατηρημένοι στρωματόλιθοι, όπως οι απολιθωμένες δομές 3,45 δισεκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στο Marble Bar, στη Δυτική Αυστραλία. Εκείνη την εποχή τα μικρόβια φωτοσύνθεσης που ονομάζονταν κυανοβακτήρια δημιούργησαν αυτά τα πολυστρωματικά αναχώματα. 

Σημαντικές ποσότητες οξυγόνου από κυανοβακτήρια εμφανίστηκαν στην Γη πολύ αργότερα, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Αυτό το μυστηριώδες τοπίο στην Αργεντινή θα μπορούσε επίσης να δώσει στοιχεία για το πώς ήταν κάποτε ο πλανήτης Άρης, όταν είχε νερό με λίμνες και ποτάμια. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...