Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το θαλάσσιο τέρας που σκορπούσε τον πανικό (εικόνες)

Viral

Το κρανίο ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος είχε ανακαλυφθεί στα βράχια της Jurassic Coast του Ντόρσετ στην Αγγλία. Το κρανίο ανήκει σε έναν πλιόσαυρο, ένα άγριο θαλάσσιο ερπετό που τρομοκρατούσε τους ωκεανούς πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια.

Το απολίθωμα μήκους δύο μέτρων είναι ένα από τα πληρέστερα δείγματα του τύπου του που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ και δίνει νέες γνώσεις για αυτό το αρχαίο αρπακτικό. 

Δεν υπάρχει πουθενά αλλού δείγμα που να ταιριάζει με αυτό, πιστεύει ο τοπικός παλαιοντολόγος Steve Etches και προσθέτει στο BBC: Είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα που έχω δουλέψει ποτέ. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πλήρες», προσθέτει στο BBC News.

Το θαλάσσιο τέρας που σκορπούσε τον πανικό

«Η κάτω γνάθος και το άνω κρανίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως θα ήταν στη ζωή. Σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν βρεθεί ποτέ δείγματα σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Και αν είναι, πολλά από τα κομμάτια λείπουν, ενώ αυτό, αν και είναι ελαφρώς παραμορφωμένο – έχει όλα τα οστά», συμπληρώνει ο παλαιοντολόγος. 

Το κρανίο είναι μακρύτερο, κάτι που σας δίνει την αίσθηση του πόσο μεγάλο πρέπει να ήταν συνολικά το πλάσμα. Δεν μπορείτε να μην εστιάσετε στα 130 δόντια του, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται μπροστά. Μακριά και ξυράφι, μπορούσαν να σκοτώσουν με ένα μόνο δάγκωμα. Κοιτάξτε όμως λίγο πιο προσεκτικά -αν τολμάτε- και το πίσω μέρος κάθε δοντιού επισημαίνεται με λεπτές ραβδώσεις. Αυτά θα βοηθούσαν το θηρίο να τρυπήσει τη σάρκα και στη συνέχεια να βγάλει γρήγορα τους κυνόδοντες που μοιάζουν με στιλέτο, έτοιμος για μια γρήγορη δεύτερη επίθεση.

Ο πλιόσαυρος ήταν φονικό ζώο και είχε μήκος 10-12 μέτρα, με τέσσερα ισχυρά μέλη που μοιάζουν με πτερύγια για να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ήταν το κορυφαίο αρπακτικό στον ωκεανό.

Το θαλάσσιο τέρας που σκορπούσε τον πανικό

«Το ζώο θα ήταν τόσο ογκώδες που νομίζω ότι θα μπορούσε να λεηλατήσει αποτελεσματικά οτιδήποτε ήταν αρκετά ατυχές να βρίσκεται στο χώρο του Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν κάτι σαν υποβρύχιο Τ. Ρεξ», είπε ο Δρ Andre Rowe από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Τα γεύματα θα περιλάμβαναν άλλα ερπετά, όπως τον μακρυλαιμικό ξάδερφό του, τον πλησιόσαυρο και τον ιχθυόσαυρο που μοιάζει με δελφίνι – και απολιθώματα αποκαλύπτουν ότι θα έτρωγε ακόμη και άλλους διερχόμενους πλιόσαυρους.

Το θαλάσσιο τέρας που σκορπούσε τον πανικό

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δημοπρασία το χρυσό ρολόι που φορούσε ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέικομπ Άστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Άστορ και ο πλουσιότερος επιβάτης του Τιτανικού, θα βγει προς πώληση σε δημοπρασία αναμνηστικών...

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...