Ένα μηχανισμό ικανό να μεταφέρει αντιύλη έξω από το εργαστήριο κατασκεύασαν για πρώτη φορά επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN).
Η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε μια συσκευή με την οποία κατάφεραν να μεταφέρουν αντιύλη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού σε μια διαδρομή τεσσάρων χλμ. στην οποία η αντιύλη πέρασε τα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία.
Αυτή η πρώτη στο είδος της επίδειξη ανοίγει το δρόμο για τη μεταφορά της αντιύλης σε εργαστήρια σε όλη την Ευρώπη μέσω των οδικών δικτύων. Μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, σχεδόν 800 χιλιόμετρα μακριά από το CERN αναμένεται να είναι ο πρώτος αποδέκτης αντιύλης από εκεί.
Η μελέτη της αντιύλης είναι απαραίτητη για την κατανόηση του Διαστήματος και του τρόπου λειτουργίας του Σύμπαντος ωστόσο υπάρχουν ελάχιστες (περίπου πέντε) εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο ικανές να δημιουργήσουν αντιύλη. Η παραγωγή της αντιύλης απαιτεί τη σύγκρουση σωματιδίων που ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός σε έναν ακίνητο στόχο, με μαγνήτες που χρησιμοποιούνται για να τον παγιδεύουν σε ένα δοχείο.
Αυτές οι μαγνητικές παγίδες απαιτούν πολύ ηλεκτρισμό καθώς και ένα ειδικό περιβάλλον για να αποτρέψει την εξαφάνιση της αντιύλης αγγίζοντας οποιαδήποτε κανονική ύλη ακόμη και τη σκόνη. Για να ξεπεραστεί αυτό ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του ευρωπαϊκού ερευνητικού κόμβου κατασκεύασε μια συσκευή που ήταν σε θέση να μετακινήσει την αντιύλη τοποθετημένη σε ένα φορτηγό με ταχύτητες άνω των 40 χλμ./ώρα.
Το επίτευγμα περιγράφεται σε μια εργασία με τίτλο «Μεταφορά πρωτονίων από το εργοστάσιο αντιύλης του CERN» η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature». «Μεταφέραμε τα παγιδευμένα πρωτόνια από την πειραματική μας περιοχή στο AMF (εργοστάσιο αντιύλης) σε ένα φορτηγό και τα μεταφέραμε στην τοποθεσία Meyrin του CERN, επιδεικνύοντας αυτόνομη λειτουργία χωρίς εξωτερική ισχύ για τέσσερις ώρες και μετεγκατάσταση πρωτονίων χωρίς απώλειες.
Επιβεβαιώνουμε με αυτόν τον τρόπο τη μεταφοράς σωματιδίων σε εργαστήρια κοντά στο AMF και τη χρήση μιας γεννήτριας ισχύος στο φορτηγό για να φτάσουμε σε εργαστήρια σε όλη την Ευρώπη» ανέφεραν οι ερευνητές.
Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην έρευνα της ύλης γενικότερα.
Το μυστικό του Φρέντι Μέρκιουρι: Είχε κόρη και η ύπαρξή της έμεινε κρυφή για 48 χρόνια
Tο πρώτο μηχάνημα εξόρυξης της Σελήνης
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις