Σαββάτο
01 Απριλίου 2023

Δύο τεράστια παγόβουνα απειλούν πλοία και οικοσυστήματα

Οικοσυστήματα και πλοία απειλούν δύο τεράστια παγόβουνα. Δύο ομάδες επιστημόνων παρακολουθούν από αέρος και θάλασσα δύο γιγάντια παγόβουνα που αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική και έχουν πάρει πλέον μια πορεία που τα οδηγεί σε περιοχές όπου κινούνται πλοία (αλιευτικά και τουριστικά).

Παράλληλα, η παρουσία τους απειλεί με διαφόρους τρόπους τα τοπικά οικοσυστήματα αλλά και τις τοπικές κοινότητες.

To ένα παγόβουνο έχει την κωδική ονομασία Α81 και έχει έκταση περίπου 1,600 τετραγωνικά χιλιόμετρα όσο δηλαδή η έκταση του Μείζονος Λονδίνου περιοχή που περιλαμβάνει την βρετανική πρωτεύουσα και 32 προάστια της. 

Το δεύτερο παγόβουνο με την κωδική ονομασία A76a έχει έκταση περίπου 3,600 τετρ. χλμ. παρόμοια δηλαδή με ολόκληρη την Κορνουάλη και μάλιστα το σχήμα του είναι παρόμοιο με την βρετανική κομητεία.

Καθώς τα γιγάντια παγόβουνα λιώνουν διοχετεύουν τεράστιους όγκους γλυκού νερού στη θάλασσα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ύπαρξη διαφόρων θαλάσσιων οργανισμών. Όμως έχει διαπιστωθεί μέσα στο γλυκό νερό που λιώνει από τα παγόβουνα υπάρχει ορυκτή σκόνη που ενσωματώθηκε στον πάγο όταν το παγόβουνο αποτελούσε μέρος κάποιου παγετώνα που βρισκόταν στις ηπειρωτικές περιοχές της Ανταρκτικής. Αυτή η σκόνη είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορεί να τονώσει τη ζωή στον ανοιχτό ωκεανό.

Το A76a κατευθύνεται από ρεύματα και ανέμους προς τα νησιά Φώκλαντ και Νότιας Γεωργίας που αποτελούν βρετανικά εδάφη. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι το παγόβουνο θα μπορούσε να κολλήσει στα ρηχά νερά της υφαλοκρηπίδας του νησιού της Νότιας Γεωργίας ή πιθανώς στις νησίδες Shag Rocks. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξουν διαφόρων προβλήματα τόσο για τα τοπικά οικοσυστήματα όσο και τους κατοίκους αυτών των νησιών.

Το παγόβουνο Α81 είχε αποκολληθεί από την Ανταρκτική στα τέλη Ιανουαρίου με τους επιστήμονες της Βρετανικής Επιθεώρησης Ανταρκτικής που παρακολουθούσαν το φαινόμενο να αναφέρουν ότι σε αυτή την περίπτωση είχαμε ένα αποτέλεσμα φυσικών γεωλογικών διεργασιών στην παγωμένη ήπειρο και δεν είχε παίξει ρόλο η Κλιματική Αλλαγή.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουν βρεθεί ποτέ

Μία σημαντική ανακάλυψη έκανε μία ομάδα αστρονόμων, αξιοποιώντας το φαινόμενο που ονομάζεται «βαρυτικός φακός». Συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια από τις μεγαλύτερες μα...

Νέο «καμπανάκι κινδύνου» για το κλίμα: Έρχεται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη

Το «καμπανάκι του κινδύνου» για το κλίμα κρούουν ξανά οι επιστήμονες. «Οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα» χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τη...

Φόρτωση άρθρων...