Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εγκέφαλος: Ο ιππόκαμπος κρύβει τα μυστικά πίσω από ψεύτικες αναμνήσεις

Στους μηχανισμούς πίσω από τις αληθινές και τις ψεύτικες αναμνήσεις εμβάθυναν οι νευροεπιστήμονες. Η έρευνα τους αποκαλύπτει ότι τα ηλεκτρικά σήματα στον ιππόκαμπο μπορούν να διαφοροποιήσουν την επικείμενη ανάκληση αυθεντικών και κατασκευασμένων αναμνήσεων.

Παρακολουθώντας τη νευρική δραστηριότητα σε ασθενείς με επιληψία, η ομάδα εντόπισε διαφορετικά μοτίβα πριν από μια σωστή ή ψευδή ανάκληση. Αυτά τα ευρήματα όχι μόνο προσφέρουν πληροφορίες για την ανάκτηση μνήμης, αλλά μπορεί επίσης να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις για διαταραχές όπως το PTSD.

Τα ηλεκτρικά σήματα στον ιππόκαμπο διαφέρουν αμέσως πριν από την ανάμνηση αληθινών και ψευδών αναμνήσεων. Σε σύγκριση με τις αληθινές ανακλήσεις, ο εγκέφαλος εμφανίζει χαμηλότερες ταλαντώσεις θήτα και υψηλής συχνότητας και υψηλότερες ταλαντώσεις άλφα/βήτα πριν από ψεύτικες αναμνήσεις.

Ο βαθμός της δραστηριότητας του ιππόκαμπου μπορεί να αντανακλά την ομοιότητα μεταξύ σωστής και ψευδούς μνήμης, είτε βασίζεται στην πηγή είτε στο σημασιολογικό πλαίσιο.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο  Proceedings of the National Academy of Sciences , νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δείχνουν για πρώτη φορά ότι τα ηλεκτρικά σήματα στον ανθρώπινο ιππόκαμπο διαφέρουν αμέσως πριν από την ανάμνηση αληθινών και ψευδών αναμνήσεων. Βρήκαν επίσης ότι η δραστηριότητα χαμηλής συχνότητας στον ιππόκαμπο μειώνεται ως συνάρτηση της ομοιότητας των συμφραζομένων μεταξύ μιας λέξης που ανακαλείται λανθασμένα και της λέξης στόχου.

«Ενώ προηγούμενες μελέτες κατέδειξαν τον ρόλο του ιππόκαμπου στη μνήμη γεγονότων, δεν γνωρίζαμε ότι τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται σε αυτήν την περιοχή θα ξεχώριζαν την επικείμενη ανάκληση αληθινών από ψεύτικες αναμνήσεις», ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας Michael Jacob Kahana, διευθυντής του Computational Memory Lab και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Λέει ότι αυτό δείχνει ότι ο ιππόκαμπος αποθηκεύει πληροφορίες για ένα αντικείμενο με το πλαίσιο στο οποίο παρουσιάστηκε.

Ακόμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με τις σωστές ανακλήσεις, ο εγκέφαλος εμφάνιζε χαμηλότερες ταλαντώσεις θήτα και υψηλής συχνότητας και υψηλότερες ταλαντώσεις άλφα/βήτα πριν από τις ψευδείς αναμνήσεις. Τα ευρήματα προέκυψαν από την καταγραφή της νευρικής δραστηριότητας σε ασθενείς με επιληψία που υποβάλλονταν ήδη σε επεμβατική παρακολούθηση για τον εντοπισμό της πηγής των κρίσεων τους.

Ο Noa Herz, επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Kahana την εποχή της μελέτης, εξηγεί ότι η παρακολούθηση γινόταν μέσω ενδοκρανιακών ηλεκτροδίων, που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές μεθοδολογίας για αυτήν τη μελέτη. Λέει ότι, σε σύγκριση με τα ηλεκτρόδια του τριχωτού της κεφαλής, αυτή η μέθοδος «μας επέτρεψε να μετρήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια και άμεσα τα νευρικά σήματα που παρήχθησαν στις βαθιές δομές του εγκεφάλου, οπότε η δραστηριότητα που λαμβάνουμε είναι πολύ πιο εντοπισμένη».

Τα άτομα μελέτησαν μια λίστα άσχετων λέξεων και απέσπασαν την προσοχή τους προτού τους ζητηθεί να θυμηθούν λέξεις, είπε ο Herz. Οι ερευνητές ανέλυσαν μοτίβα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στον ιππόκαμπο, καταγράφοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα που οδηγεί σε σωστή ή ψευδή ανάκληση.

Πέρα από τη διάκριση μεταξύ αληθινών και ψευδών αναμνήσεων, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι η δραστηριότητα στον ιππόκαμπο θα αντανακλά τον  βαθμό  ομοιότητας μεταξύ της σωστής και της ψευδούς μνήμης. Πράγματι, ανακάλυψαν ότι μια αξιοσημείωτη μείωση στη δραστηριότητα χαμηλής συχνότητας συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ομοιότητα μεταξύ των πλαισίων στα οποία μαθεύτηκαν ψευδή και σωστά στοιχεία.

Ο Noa Herz πρόσθεσε ότι τα συνολικά ευρήματα εμβαθύνουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος επιτρέπει την ανάκτηση της μνήμης και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η πρόβλεψη ψευδών αναμνήσεων σε επίπεδο μεμονωμένου υποκειμένου είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν οι ψευδείς ανακλήσεις προκαλούν δυσφορία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...