Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά υπέρυθρο σέλας στον Ουρανό

Viral

Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν αστρονόμοι, καθώς εντόπισαν για πρώτη φορά υπέρυθρο σέλας στον Ουρανό.

Αστρονόμοι που μελέτησαν δεδομένα από το μεγάλο τηλεσκόπιο Keck II στο Mauna Kea στη Χαβάη παρατήρησαν με επιτυχία το υπέρυθρο σέλας του Ουρανού για πρώτη φορά. 
Όπως τα σέλας στη Γη έτσι και αυτά στον Ουρανό προκαλούνται όταν τα φορτισμένα σωματίδια που οδηγούν τον ηλιακό άνεμο αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και διοχετεύονται κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου προς τους μαγνητικούς πόλους. 

Καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του Ουρανού, τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με μόρια της ατμόσφαιρας του πλανήτη, προκαλώντας τη λάμψη αυτών των μορίων.

Στη Γη, το σέλας προέρχεται από συγκρούσεις με άτομα οξυγόνου και αζώτου λαμβάνοντας αποχρώσεις κυρίως πράσινο, μπλε και κόκκινο. 

Ωστόσο, στον Ουρανό τα κυρίαρχα ατμοσφαιρικά αέρια είναι το υδρογόνο και το ήλιο σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στη Γη. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η λάμψη του σέλας στον Ουρανό να είναι κυρίως στα υπεριώδη και υπέρυθρα μήκη κύματος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...