Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν ρομπότ που μαζεύει τα πεταμένα ρούχα

Viral

Αρκετοί βαριούνται να μαζέψουν τα ρούχα τους, ειδικά τα παιδιά. Τα ρούχα που στοιβάζονται στο πάτωμα του υπνοδωματίου μπορεί σύντομα να είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος, καθώς οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ρομπότ καθαρισμού που μαζεύει τα βρώμικα ρούχα.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Berkeley αναφέρουν ότι το ρομπότ τους που μαζεύει τα ρούχα λύνει το πρόβλημα για το πώς να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την ακαταστασία.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό καμερών με ανίχνευση χρώματος και βάθους, το ρομπότ AI συλλέγει τα ρούχα σε σωρούς πριν βρει το καλύτερο σημείο για να τα πιάσει.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής, Ken Goldberg, τονίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να γίνει εμπορικά διαθέσιμη μέσα στη δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα όλοι μας μπορεί να έχουμε έναν ρομποτικό βοηθό στο σπίτι.

«Το ρομπότ αυτοδιδάσκεται εκτελώντας επανειλημμένα έναν κύκλο όπου μαζεύει τα ρούχα από μια επίπεδη επιφάνεια, τα βάζει σε ένα καλάθι και στη συνέχεια πετάει το καλάθι πίσω στην επίπεδη επιφάνεια και επαναλαμβάνει» δήλωσε στη MailOnline, ο καθηγητής Goldberg.

ρομπότ μάζεμα ρούχα

Στο πείραμα, η AI επανέλαβε αυτόν τον κύκλο 200 φορές και άρπαξε περισσότερα από 2.000 ρούχα κατά τη διαδικασία. Οι επιστήμονες δοκίμασαν αρχικά δύο διαφορετικές τεχνικές, μία με τη χρήση μιας τυπικής έγχρωμης κάμερας και μία άλλη με τη χρήση μιας ειδικής κάμερας που ανιχνεύει το βάθος.

Η έγχρωμη κάμερα μπορούσε να εντοπίσει πού βρίσκονταν τα ρούχα, αλλά συχνά αποτύγχανε να βρει το καλύτερο σημείο για να αρπάξει πολλά ρούχα ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά, η κάμερα με αισθητήρα βάθους ήταν εξαιρετική στο να βλέπει πού συσσωρεύονται πολλά ρούχα, αλλά δυσκολευόταν να βρει το νόημα των μεμονωμένων ρούχων.

Ο καθηγητής Goldberg και οι συν-συγγραφείς του ανέφεραν ότι κάθε μία από αυτές τις μεθόδους μείωσε τον αριθμό των διαδρομών που απαιτούνταν για να καθαριστεί το δωμάτιο κατά περίπου 20%.

Ωστόσο, όταν συνδυάζεται μαζί με τη δυνατότητα να στοιβάζει τα ρούχα σε σωρούς, το ρομπότ θα μπορούσε να είναι 67% πιο αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα σκαλισμένο οστό 130.000 ετών αποκαλύπτει πώς σκέφτονταν οι Νεάντερταλ (εικόνες)

Ένα οστό από χέρι αρκούδας με δεκαεπτά τομές βρέθηκε την δεκαετία του 1950. Αυτό το αντικείμενο έχει αναφερθεί ως η πρώτη απόδειξη των γνωστικών ικανοτήτων των Νεάντερταλ στην περι...

Φόρτωση άρθρων...