Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πώς η ανακύκλωση διοξειδίου του άνθρακα αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες των αστροναυτών

Σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση οδηγεί το μενού για τους αστροναύτες μία εταιρεία της Νέας Υόρκης που κατασκευάζει αεροπορικά καύσιμα χωρίς άνθρακα. Την έφερε στον τελικό ενός διαγωνισμού που χρηματοδοτεί η NASA για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών επόμενης γενιάς για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των αστροναυτών.

Η εταιρεία Air Company πρωτοπορεί σε έναν τρόπο ανακύκλωσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της πτήσης για την καλλιέργεια θρεπτικών συστατικών με βάση τη μαγιά για πρωτεϊνικά ροφήματα που προορίζονται για τη διατροφή των πληρωμάτων σε μακράς διάρκειας αποστολές στο βαθύ διάστημα.

«Είναι σίγουρα πιο θρεπτικό από το Tang», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας της εταιρείας Στάφορντ Σίχαν, αναφερόμενος στο ρόφημα σε σκόνη που έγινε δημοφιλές το 1962 από τον Τζον Γκλεν, όταν έγινε ο πρώτος Αμερικανός που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο Στάφορντ Σίχαν, ο οποίος έχει διδακτορικό στη φυσική χημεία από το Πανεπιστήμιο Yale, δήλωσε ότι αρχικά ανέπτυξε την τεχνολογία μετατροπής άνθρακα ως μέσο παραγωγής αλκοολών υψηλής καθαρότητας για καύσιμα αεροσκαφών, αρώματα και βότκα.

Ο διαγωνισμός Deep Space Food Challenge που χρηματοδοτείται από τη NASA ώθησε τον Sheehan να τροποποιήσει την εφεύρεσή του ως τρόπο παραγωγής βρώσιμων πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών από το ίδιο σύστημα.

Εκτός από τα ροφήματα πρωτεΐνης, η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο υδατανθρακούχων υποκατάστατων για ψωμί, ζυμαρικά και τορτίγιες. 

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία AIRMADE της εταιρείας ήταν ένας από τους οκτώ νικητές που ανακοίνωσε η NASA αυτόν τον μήνα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροφίμων, μαζί με χρηματικό έπαθλο 750.000 δολαρίων. Ο τελικός γύρος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί προσεχώς.

Στους άλλους νικητές περιλαμβάνονται: ένα βιοαναγεννητικό σύστημα από ένα εργαστήριο της Φλόριντα για την εκτροφή φρέσκων λαχανικών, μανιταριών, ακόμη και προνυμφών εντόμων που χρησιμοποιούνται ως μικροθρεπτικά συστατικά- μια διαδικασία τεχνητής φωτοσύνθεσης που αναπτύχθηκε στην Καλιφόρνια για τη δημιουργία συστατικών με βάση φυτά και μύκητες- και μια τεχνολογία ζύμωσης με αέριο από τη Φινλανδία για την παραγωγή μονοκύτταρων πρωτεϊνών.

Μέχρι και 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικό έπαθλο θα μοιραστούν μεταξύ των τελικών νικητών του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρομπότ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας

Το ταχύτερο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο παρουσίασε η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας «Unitree». Η Unitree Robotics είναι μια τεχνολογική εταιρεία με έδρα το Hangzhou της Κίνας, πε...

Κάσος: Ναυάγια και ευρήματα από το 3.000 π.Χ. αποκαλύφθηκαν από υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα (Photos)

Δέκα ναυάγια και σημαντικά μεμονωμένα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται ενδεικτικά από την προϊστορία (3000 π.Χ.), την Κλασική περίοδο (460 π.Χ.), τα Ελληνιστικά (100 π.Χ. έως 100 ...

Ρόδος: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας έφερε σπάνια μέδουσα από την Ερυθρά Θάλασσα (Video&Photos)

Ένα σπάνιο είδος μέδουσας για τις ελληνικές θάλασσες βρέθηκε στη Ρόδο τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για το είδος «Rhopilema nomadica» το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το ένα...

Φόρτωση άρθρων...