Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Η γαλάζια φάλαινα τρώει 16 τόνους φαγητού την ημέρα

Viral

Η γαλάζια φάλαινα είναι ένα μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στα κητώδη και πιο ειδικότερα στα μυστακοκητώδη.

Το μήκος της γαλάζιας φάλαινας φτάνει τα 30 μέτρα και συνήθως το βάρος της φτάνει τους 100 τόνους. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί και γαλάζιες φάλαινες με βάρος 190 τόνων. 

Θεωρούνται τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ αφού ο μεγαλύτερος σε μέγεθος δεινόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί δεν ξεπερνούσε σε βάρος τους 100 τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μωρά τα γαλάζιων φαλαινών ζυγίζουν 2,5 τόνους.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, σε δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature», αναφέρει ότι οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν ημερησίως τρεις φορές μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν 16 τόνους ζωοπλαγκτού (κριλ) ημερησίως. Τα άλλα είδη φαλαινών καταναλώνουν 5-6 τόνους κριλ ημερησίως. Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αλλάζει την εικόνα που είχαμε μέχρι στιγμής για την συμβολή των φαλαινών στην υγεία και την παραγωγικότητα των ωκεανών.

Αυτό γιατί όσο περισσότερο τρώνε οι φάλαινες τόσο περισσότερα περιττώματα παράγουν τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν από τις πλέον σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών για τα ωκεάνια οικοσυστήματα. 

Τα συστατικά αυτά προκαλούν την παραγωγή φυτοπλαγκτού που αποτελεί την διατροφική βάση πολλών θαλάσσιων οργανισμών ενώ παράλληλα έχουν ικανότητα απορρόφησης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκε νέο είδος φιδιού στην Ταϊλάνδη – Mπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων (Photos)

Ένα νέο είδος φιδιού ανακάλυψαν δύο κυνηγοί ερπετών στην Ταϊλάνδη. Το νέο είδος φιδιού έχει κυνόδοντες που μοιάζουν με λεπίδες και μπορεί να σκαρφαλώσει σε ύψος 50 μέτρων. Σύμφ...

Φόρτωση άρθρων...