Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πώς η Kλιματική Aλλαγή κρατάει στην Ευρώπη τα αποδημητικά πτηνά

Tις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των αποδημητικών πτηνών της Ευρώπης φαίνεται πως μεταβάλει η Κλιματική Αλλαγή.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Global Change Biology» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Durham στη Βρετανία αναφέρουν ότι τα αποδημητικά πτηνά καθυστερούν πλέον να ταξιδέψουν προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποδημητικά πτηνά παραμένουν δύο επιπλέον μήνες στις περιοχές που πέρασαν το καλοκαίρι σε ευρωπαϊκό έδαφος όπου συνήθως αναπαράγονται.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα των τελευταίων πενήντα ετών από τις περιοχές που περνούν τα αποδημητικά  πτηνά εγκαταλείποντας την ευρωπαϊκή ήπειρο όπως το Γιβραλτάρ αλλά και από εκείνες στις οποίες καταλήγουν όπως η Δημοκρατία της Γκάμπια που αν και μικρή χώρα διαθέτει μεγάλης ποικιλομορφίας οικοσυστήματα. 

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα πιο κοινά μεταναστευτικά είδη όπως ορισμένα είδη αηδονιών βλέποντας ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλά και το φυσικό τους περιβάλλον στην Ευρώπη δεν αλλάζουν καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα επιλέγουν την παράταση της παραμονής τους.

«Αν οι τάσεις που βλέπουμε σε αυτή την μελέτη συνεχιστούν τότε στο κοντινό μέλλον τα αποδημητικά πτηνά δεν θα ταξιδεύουν στην υποσαχάρια Αφρική και θα περνούν όλο τον χρόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί χρονικά η περίοδος αναπαραγωγής αυτών των ειδών αλλά και να υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες σε άλλα μη μεταναστευτικά είδη πτηνών. 

Η μόνιμη παρουσία των αποδημητικών πτηνών στην Ευρώπη θα περιορίσει πολύ τις διαθέσιμες πηγές τροφής και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών για τα πτηνά που δεν μεταναστεύουν με ότι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει o Κίραν Λόρενς, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρέθηκε η προέλευση του μυστηριώδους «σήματος» που συνδέθηκε με εξωγήινους

Επιστήμονες βρήκαν την προέλευση μυστηριώδους «σήματος» που συνδέθηκε με εξωγήινους. Ηχητικά κύματα που συνδέονταν με την συντριβή ενός μετεωρίτη και αρχικά θεωρούνταν ότι υποδηλών...

Σαουδική Αραβία: Viral το βίντεο με ρομπότ AI που φαίνεται να κάνει... ανάρμοστη χειρονομία σε ρεπόρτερ

Αντιδράσεις προκάλεσε στα social media ένα viral βίντεο που δείχνει ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης να αγγίζει τα οπίσθια μιας γυναίκας ρεπόρτερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε φεσ...

Φόρτωση άρθρων...