Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Σφραγισμένο δείγμα εδάφους της Σελήνης ηλικίας 50 ετών άνοιξε η NASA

Viral

Ένα κύλινδρο με σφραγισμένο περιεχόμενο εδώ και 50 έτη άνοιξαν οι επιστήμονες της NASA. 

Μέσα στον κύλινδρο βρίσκεται δείγμα εδάφους της επιφάνεια της Σελήνης το οποίο συνέλεξαν οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17 το 1972. 

Το δείγμα με την κωδική ονομασία ANGSA 73001 βρίσκεται στο Επιστημονικό Τμήμα Έρευνας Αστροϋλικών (ARES) στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον.

Οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη επέστρεφαν στη Γη έχοντας πάρει μαζί τους πολλά δείγματα εδάφους και πετρωμάτων του φυσικού μας δορυφόρου. Οι επιτελείς της NASA αποφάσισαν κάποια από αυτά τα δείγματα να παραμείνουν σφραγισμένα και να τοποθετηθούν σε ελεγχόμενο ατμοσφαιρικά περιβάλλον. 

Η σκέψη τους ήταν τα δείγματα αυτά να μελετηθούν αρκετά χρόνια αργότερα ώστε να έχουν αναπτυχθεί νέες προηγμένες τεχνολογίες που θα τα ανέλυαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτή με τα τεχνικά μέσα των αρχών της δεκαετίας του 1970.

«Η κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Σελήνης θα βοηθήσει ώστε να κατανοήσουν οι οργανωτές των επερχόμενων επανδρωμένων αποστολών το έδαφος το οποίο θα πατήσουν οι αστροναύτες», αναφέρει ο Τόμας Ζουρμπούκεν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει εκπονήσει το πρόγραμμα Artemis που αποτελεί το διάδοχο του προγράμματος Apollo στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μαζί με πέντε ακόμη. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν ορισμένες επανδρωμένες και μη αποστολές που θα προετοιμάσουν μια επανδρωμένη αποστολή η οποία πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι θα καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί κατά τουλάχιστον δύο έτη από τον αρχικό προγραμματισμό και πάει για το 2025.

Σε αυτή την αποστολή στα μέλη του πληρώματος θα υπάρχει τουλάχιστον μια γυναίκα η οποία θα είναι και η πρώτη που θα βγει από τη σεληνάκατο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στην επιφάνεια της Σελήνης. 

Αν όλα πάνε καλά θα πραγματοποιηθούν αρκετές επανδρωμένες αποστολές και απώτερος στόχος είναι η δημιουργία βάσεων στην Σελήνη. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή θα προσεληνωθεί σε κάποιο σημείο του Νότιου Πόλου της Σελήνης.

Οι αστροναύτες θα συλλέξουν δείγματα του εδάφους από εκεί που θα όταν επιστρέψουν στη Γη θα είναι και τα πρώτα από αυτή την περιοχή της Σελήνης που θα φτάσουν στη Γη για μελέτη.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο ποντιακός χορός του Ιμάμογλου στο χωριό του

Με την ψυχή του γιόρτασε τον θρίαμβό του στην Κωνσταντινούπολη ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά δήμαρχος. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πανηγύρισε με ποντιακ...

Έχασε τον σκύλο του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την βρήκε μετά από ένα χρόνο στη Βοσνία

Ο Remy Dargere κατάφερε να επανενωθεί με τoν σκυλο του, Raïka, ένα χρόνο μετά. Ο Γάλλος τουρίστας βρισκόταν στην Ελλάδα για οδοιπορικό, έχοντας ως παρέα την σκυλίτσα του. Στις 7 Απ...

Φόρτωση άρθρων...