Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Η θερμόσφαιρα της Γης βιώνει καύσωνα λόγω γεωμαγνητικών καταιγίδων

Τις υψηλότερες θερμοκρασίες σχεδόν 20 ετών σημείωσε πρόσφατα η γήινη θερμόσφαιρα έπειτα την απορρόφηση ενέργειας από γεωμαγνητικές καταιγίδες που έπληξαν τη Γη φέτος. 

Γεωμαγνητική καταιγίδα ονομάζεται το φαινόμενο που σχετίζεται με ξαφνικές και δυναμικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Προκαλείται από έντονες εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα. 

Ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, υπάρχουν ταχείες αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου. Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το λεγόμενο διαστημικό καιρό και η οποία προκαλεί διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

Η θερμοκρασία στη θερμόσφαιρα που είναι τo δεύτερο υψηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας πιθανότατα θα συνεχίσει να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα του Ήλιου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τους δορυφόρους σε τροχιά της Γης, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η θερμόσφαιρα εκτείνεται από την κορυφή της μεσόσφαιρας, περίπου 85 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος μέχρι το κάτω μέρος της εξώσφαιρας που είναι το τελευταίο ατμοσφαιρικό στρώμα της Γης πριν το Διάστημα.

Για περισσότερα από 21 χρόνια, η NASA μετρούσε τη θερμοκρασία της θερμόσφαιρας μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από μόρια διοξειδίου του άνθρακα και νιτρικού οξειδίου. 

Οι επιστήμονες μελτούν τα δεδομένα που συλλέγονται από τον δορυφόρο Thermosphere, Ionosphere, Mesosphere, Energetics and Dynamics (TIMED) της NASA και τα εντάσσουν στην Κλίμακα Θερμόσφαιρας TCI όπου η μέτρηση γίνεται σε terawatts ή TW, 1 TW ισούται με 1 τρισεκατομμύριο watt. Η άνοδος της θερμοκρασίας στη θερμόσφαιρα προκλήθηκε από τρεις γεωμαγνητικές καταιγίδες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Αυτές οι καταιγίδες εναποθέτουν την ενέργειά τους στη θερμόσφαιρα και την θερμαίνουν. Η αυξημένη θέρμανση έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα υπέρυθρης εκπομπής από το μονοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα στη θερμόσφαιρα. Κανονικά, οι υπέρυθρες εκπομπές μετά από μια καταιγίδα ψύχουν τη θερμόσφαιρα αλλά όταν οι καταιγίδες επανέρχονται η θερμοκρασία παραμένει υψηλή» λέει ο Μάρτιν Μλίντζακ, του Κέντρου Ερευνας Λάνγκλει της NASA που είαι ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής TIMED.

Έπειτα από την αύξηση ρεκόρ της θερμοκρασίας στη θερμόσφαιρα έκαναν την εμφάνιση τους τουλάχιστον δύο ακόμη γεωμαγνητικές καταιγίδες. Μία στις 24 Μαρτίου, η οποία συνδεόταν με την πιο ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη για περισσότερα από έξι χρόνια και μια άλλη εξίσου ισχυρή καταιγίδα στις 24 Απριλίου. 

Οι τιμές TCI μετά από αυτές τις καταιγίδες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την κορύφωση του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανακαλύφθηκαν δύο άγνωστα είδη δεινόσαυρου

Σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη παρουσιάστηκε από ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση «Papers in Palaeontology». Πρόκειται για την ανακάλυψη απολιθωμάτων δύο άγνωστων μέχρι σήμερα ...

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους (Video&Photos)

Συγκινητική είναι η ιστορία μίας 98χρονης γυναίκας στην Ουκρανία η οποία περπάτησε 10 χιλιόμετρα με το μπαστούνι της για να ξεφύγει από τους Ρώσους εισβολείς. Ηρωίδα αποκαλούν Μ...

Φόρτωση άρθρων...