Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ερευνητές αποκάλυψαν πανάρχαια μάχη θαλάσσιων τεράτων

Μία πανάρχαια μάχη θαλάσσιων τεράτων αποκάλυψαν ερευνητές. Ένας γιγάντιος θαλάσσιος θηρευτής που κυκλοφορούσε στις θάλασσες της Γης πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια αποκεφαλίστηκε με ένα μόνο, βάναυσο δάγκωμα από ένα ακόμη πιο μοχθηρό θαλάσσιο ον. Τη σκηνή περιγράφει ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση «Current Biology».

Το αποκεφαλισμένο ζώο, του οποίου ο λαιμός του κόπηκε στη μέση κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανήκε στο είδος Tanystropheus hydroides – ένα θαλάσσιο ερπετό που μπορούσε να φτάσει σε μήκος τα έξι μέτρα. 

Ήταν ένα αρπακτικό που τρεφόταν με ψάρια και καλαμάρια σε μια τροπική λιμνοθάλασσα κατά τη Μέση Τριασική Υποπερίοδο πριν από 247 έως 237 εκατομμύρια χρόνια, μια εποχή που δεν είχαν κάνει ακόμη την κυρίαρχη εμφάνιση τους οι δεινόσαυροι.

Το T.hydroides είχε εξαιρετικά μακρύ λαιμό που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τριπλάσιος από το σώμα του. Το αποκεφαλισμένο ζώο προήλθε από την τοποθεσία απολιθωμάτων Monte San Giorgio, η οποία βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Ιταλίας και μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα τεράστιο αρχείο αρχαίας θαλάσσιας ζωής.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επίθεση έγινε από ψηλά, με το επιτιθέμενο ον να σκύβει προς τα κάτω και να δαγκώνει στον λαιμό το Tanystropheus hydroides με στόχο να το αποκεφαλίσει και γενικότερα να το εξοντώσει πολύ γρήγορα ώστε να μπορεί να το φάει στη συνέχεια. Αν και ο μακρύς λαιμός αποτελούσε αχίλλειο πτέρνα τόσο για το Tanystropheus hydroides όσο και για άλλα όντα αφού γίνονταν χάρις στο μακρύ λαιμό εύκολος στόχος των αντιπάλων τους εντούτοις ο μακρύς λαιμός αποτέλεσε ανατομικό χαρακτηριστικό διαφόρων ειδών για περίπου 175 εκατομμύρια έτη, δεν υπήρξε δηλαδή κάποιο εξελικτικό φρένο στην ανάπτυξη μεγάλου μήκους λαιμών αφού προφανώς οι σκοποί που εξυπηρετούσε ήταν πολύ σημαντικοί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανός σέρφερ δάμασε κύμα 28 μέτρων και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες - Εντυπωσιακές εικόνες

To παγκόσμιο ρεκόρ υποστηρίζει ότι έσπασε Γερμανός σέρφερ δαμάζοντας ένα κύμα ύψους 28,5 μέτρων. Ο Sebastian Steudtner έκανε σέρφινγκ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ναζαρέ στην Πορτο...

Φόρτωση άρθρων...