Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

James Webb: Εντόπισε νερό σε δίσκο σχηματισμού βραχωδών πλανητών σαν τη Γη

Viral

Σε ακόμη μία ανακάλυψη προχώρησε το James Webb. Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο ανίχνευσε νερό στην εσωτερική περιοχή ενός δίσκου αερίου και σκόνης που περιβάλλει ένα καυτό νεογέννητο άστρο, δίσκο μέσα στον οποίο δημιουργούνται πλανήτες.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή το νερό, μαζί με άλλα μόρια που χρειάζονται για να σχηματίσουν κόσμους όπως η Γη, βρέθηκαν κοντά σε πολλά τεράστια, νεαρά αστέρια που παράγουν ακραία υπεριώδη ακτινοβολία. Τέτοια ακραία περιβάλλοντα θεωρούνταν προηγουμένως ακατάλληλα για το σχηματισμό βραχωδών πλανητών, αλλά αυτή η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει ότι πλανήτες που μοιάζουν σε χαρακτηριστικά με τη Γη (π.χ. είναι βραχώδεις) μπορεί να είναι ικανοί να σχηματιστούν σε ένα ευρύτερο φάσμα κοσμικών περιβαλλόντων από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.

Επίσης, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Ακόμα, η έρευνα αντιπροσωπεύει τα πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα eXtreme Ultraviolet Environments (XUE) που εκτελείται με το James Webb  το οποίο στοχεύει να χαρακτηρίσει τα περιβάλλοντα και τη χημεία των τεράστιων περιστρεφόμενων δίσκων σκόνης και αερίου που περιβάλλουν νεαρά αστέρια από τους οποίους προκύπτουν πλανήτες, αστεροειδείς και κομήτες.

Την ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και δημοσιεύουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters». 

Οι ερευνητές εστίασαν το «James Webb» στο Νεφέλωμα του Αστακού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5,5 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Το νεφέλωμα αποτελεί περιοχή αστρογένεσης και έχουν εντοπισθεί εκεί 15 δίσκοι ύλης γύρω από νεογέννητα άστρα. Ο δίσκος που μελέτησαν οι ερευνητές έλαβε την ονομασία XUE1.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο πιο ταξιδιάρης λύκος στον κόσμο

Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα γκρίζο λύκο ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη και έχει ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ταξίδι λύκου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο λύκ...

Απίστευτο: 72χρονη στην Αργεντινή βλέπει πρώτη φορά θάλασσα- Πώς αντέδρασε (video)

Τις περισσότερες φορές θεωρούμε τα μικρά πράγματα στη ζωή δεδομένα. Όπως για μια 72χρονη, το να δει από κοντά και να νιώσει στα πόδια της τη θάλασσα έγινε η πιο αξιομνημόνευτη στιγ...

Φόρτωση άρθρων...