Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Λίμνη Κάρλα: Διογκωμένη κατά πέντε φορές μετά την κακοκαιρία «Daniel» (εικόνες)

Πέντε μήνες έχουν περάσει από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» στη Μαγνησία που είχε ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες που «βούλιαξαν» την περιοχή και κατέστρεψαν σπίτια και δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Οι δορυφορικές απεικονίσεις των εκτάσεων είναι αποκαλυπτικές, και πιο συγκεκριμένα της Λίμνης Κάρλα, καθώς ο όγκος του νερού της λίμνης σχεδόν πενταπλασιάστηκε όπως καταγράφεται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2. 
Σχεδόν μισό χρόνο μετά, η περιοχή εξακολουθεί να παραμένει πλημμυρισμένη, με την έκταση της λίμνης να παρουσιάζει αφενός τάση συρρίκνωσης, αφετέρου όμως μια σταθεροποίηση του όγκου του νερού.

Το πριν και το μετά

Λίμνη Κάρλα: Διογκωμένη κατά πέντε φορές μετά την κακοκαιρία Daniel
Λίμνη Κάρλα: Διογκωμένη κατά πέντε φορές μετά την κακοκαιρία Daniel

Παρ’ ότι έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», η λίμνη έχει διατηρήσει τον όγκο του νερού μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στο παρακάτω βίντεο-animation του meteo παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, από την κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Θεσσαλία. 

Οι πλημμύρες ξεκίνησαν από τις 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή καθώς αυξανόταν η στάθμη του Πηνειού (και των παραποτάμων του).

Η έκταση της λίμνης Κάρλα άρχισε να διογκώνεται απότομα αμέσως μετά τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, φτάνοντας να ξεπερνά ακόμη και τα 180.000-190.000 στρέμματα στο μέγιστο της έκτασής της, όπως παρατηρήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2023.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα η έκτασή της διατηρήθηκε στα 120.000-140.000 χιλιάδες στρέμματα, με τάση συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσε και επεξεργάστηκε το meteo.gr/E.A.A, η έκταση της λίμνης Κάρλας στις 12 Φεβρουαρίου 2024, ανέρχεται, προσεγγιστικά, στα 140.000 στρέμματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...