Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μαύρη τρύπα «έφτυσε» το άστρο που είχε καταπιεί πριν χρόνια

Viral

Ένα μικρό άστρο παρατήρησαν να διαλύεται οι αστρονόμοι τον Οκτώβριο του 2018. Το μικρό άστρο διαλύθηκε όταν βρέθηκε πολύ κοντά σε μία μαύρη τρύπα σε ένα γαλαξία 665 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. 

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, η ίδια μαύρη τρύπα παρήγαγε φως, χωρίς να έχει καταπιεί κάτι νέο.

Η ομάδα των αστρονόμων κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μαύρη τρύπα, εκτόξευε υλικό από το άστρο που είχε καταπιεί με ταχύτητα τη μισή από αυτή του φωτός, αλλά αυτό που τους προβληματίζει είναι ότι το κάνει μετά από χρόνια. 

Τα δεδομένα του ραδιοτηλεσκοπίου Very Large Array (VLA) στο Νέο Μεξικό, έδειξαν πως η μαύρη τρύπα είχε δραστηριοποιηθεί μυστηριωδώς τον Ιούνιο του 2021. Χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια από όλο τον κόσμο, επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους.

Ακόμα και η ταχύτητα του εκτοξευόμενου υλικού είναι ασυνήθιστη. Τα TDE φτάνουν το 10% της ταχύτητας του φωτός και εδώ έχουμε 50%. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «The Astrophysical Journal».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Φόρτωση άρθρων...