Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Μαύρη τρύπα «έφτυσε» το άστρο που είχε καταπιεί πριν χρόνια

Viral

Ένα μικρό άστρο παρατήρησαν να διαλύεται οι αστρονόμοι τον Οκτώβριο του 2018. Το μικρό άστρο διαλύθηκε όταν βρέθηκε πολύ κοντά σε μία μαύρη τρύπα σε ένα γαλαξία 665 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. 

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, η ίδια μαύρη τρύπα παρήγαγε φως, χωρίς να έχει καταπιεί κάτι νέο.

Η ομάδα των αστρονόμων κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μαύρη τρύπα, εκτόξευε υλικό από το άστρο που είχε καταπιεί με ταχύτητα τη μισή από αυτή του φωτός, αλλά αυτό που τους προβληματίζει είναι ότι το κάνει μετά από χρόνια. 

Τα δεδομένα του ραδιοτηλεσκοπίου Very Large Array (VLA) στο Νέο Μεξικό, έδειξαν πως η μαύρη τρύπα είχε δραστηριοποιηθεί μυστηριωδώς τον Ιούνιο του 2021. Χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια από όλο τον κόσμο, επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους.

Ακόμα και η ταχύτητα του εκτοξευόμενου υλικού είναι ασυνήθιστη. Τα TDE φτάνουν το 10% της ταχύτητας του φωτός και εδώ έχουμε 50%. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «The Astrophysical Journal».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μόνα Λίζα: Λύθηκε το μυστήριο για το αν είναι φανταστικό ή πραγματικό το τοπίο του πίνακα

Το τοπίο στον πίνακα της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει πυροδοτήσει ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το αν είναι πραγματικό ή αποκύημα της φαντασίας του ζωγράφου. Κι ενώ λ...

Νέα έρευνα: Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη»

Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη», σύμφωνα με νέα γεωλογική μελέτη του Κόκκινου Πλανήτη. Έχει διαπιστωθεί ότι ο Άρης στο πολύ μακρινό παρελθόν διέθετε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνει...

Φόρτωση άρθρων...