Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Μια «Καλιφόρνια» λιώνει στην Ανταρκτική – Απειλεί να βουλιάξει τον πλανήτη

Viral

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα γιγάντιο στρώμα πάγου στην Ανταρκτική που πιστεύεται ότι είναι σταθερό μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στο λιώσιμο από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. 

Η λεκάνη του Wilkes Subglacial είναι ένα στρώμα πάγου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Καλιφόρνιας στην Ανατολική Ανταρκτική. 

Το στρώμα αυτό περιέχει τόσο μεγάλες ποσότητες πάγου ώστε σε περίπτωση που λιώσει η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά τρία μέτρα στέλνοντας κάτω από το νερό μεγάλο μέρος των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Γης προκαλώντας παγκόσμια οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ μελέτησαν δεδομένα που έχουν καταγράψει ραντάρ που πετούν πάνω από το συγκεκριμένο στρώμα που έχει έκταση 1.400 χιλιόμετρα και πάχος πάγου τριών χλμ. 

Οι ερευνητές εντόπισαν μια εξελισσόμενη αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό του στρώματος με αποτέλεσμα η περιοχή στα μπροστινά του τμήματα να μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» και προκαλούν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα αφού μέχρι σήμερα τα ευρήματα έδειχναν ότι η ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής είναι σχετικά σταθερή και οι δυτικές περιοχές είναι εκείνες που βιώνουν με μεγάλη ένταση τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπάνιος καρχαρίας εντοπίστηκε από ερευνητές - Εικάζεται ότι ζούσε πριν από την εποχή των δεινοσαύρων

Ερευνητές αντίκρισαν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς συνάντησαν ένα σπάνιο καρχαρία. Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε μια αναζήτηση που θα τους οδηγούσε σε μια συνάντηση με ένα πλάσμα που πρ...

Αιωνόβια γιαγιά στην Ουκρανία περπάτησε 10χλμ για να γλυτώσει από τους εισβολείς Ρώσους (Video&Photos)

Συγκινητική είναι η ιστορία μίας 98χρονης γυναίκας στην Ουκρανία η οποία περπάτησε 10 χιλιόμετρα με το μπαστούνι της για να ξεφύγει από τους Ρώσους εισβολείς. Ηρωίδα αποκαλούν Μ...

Φόρτωση άρθρων...